Prostreno.cz

S konzumací oliv to nepřehánějte

Máte rádi olivy? Ovšem dát si jejich misku „na posezení“ není ten nejlepší nápad. I tady totiž platí, že dobrého pomálu!

Olivy. Zdravá věc, viďte? A to bez ohledu na jejich barvu. I v případě této prospěšné potraviny se ale často mluví o doporučené denní dávce. Kolik kousků je optimální množství? A jaké z toho plynou benefity?

Převaha nad záněty 

„Cokoli, co můžete udělat pro zmírnění zánětu, je krok správným směrem. Právě olivy mají přednosti, které proti zánětu pomáhají účinně bojovat. Jejich začlenění do běžné stravy poskytne tělu přístup k polyfenolům, zejména oleuropeinu. To je chemická sloučenina známá díky svému antioxidačnímu, antiaterogennímu, protizánětlivému, protiplísňovému a antimikrobiálnímu účinku,“ oznamuje australská dietoložka Chloe McLeod. Podle ní polyfenoly zmírňují i oxidační stres, přičemž posilují paměť a imunitu.

Podpora kardiovaskulárního zdraví

Zmíněné plody jsou bohatým zdrojem esenciálních mastných kyselin, které přispívají k regulaci škodlivého cholesterolu a omezují pravděpodobnost kornatění tepen. Obsažená kyselina olejová je navíc přínosná při normalizaci krevního tlaku. Jinými slovy – plody olivovníku zachovávají kardiovaskulární zdraví a předcházejí srdečním chorobám.

Bystrý zrak a pokožka bez vrásek

Ať už jde o olivy zelené či tmavé, načerpáte z nich vitamin A, který je nezbytný pro ochranu rohovky i prevenci zákalu, šerosleposti a makulární degenerace. V kombinaci s přítomným vitaminem E tato živina zpomaluje tvorbu vrásek a podporuje kvalitu pleti. Díky uvedené potravině tedy i zkrásníte! Ovšem pozor, zdaleka to neznamená, že můžete konzumovat její neomezené množství. Jaké dávky se držet, a to zuby nehty?

Pravidlo chutné sedmičky

„Člověk by neměl jíst více než sedm oliv denně, což odpovídá přibližně 27 gramům a 37 kaloriím. Větší porci nedoporučuji, tohle je ideální míra, která organismu poskytne vitaminy, minerály i tuky v naprosto vyváženém poměru,“ upozorňuje dietoložka Chloe McLeod.

Zdroje: bodyandsoul.com.au, aceitunascazorla.com, wikipedia.org





Celkem 6 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat