Prostreno.cz

Připravte si zdravé jídlo i do kanceláře

Jídlo do kanceláře byste měli připravovat cíleně – abyste si nejen dodali energii a cítili se dobře, ale posílili i schopnost koncentrace.

Po obědě se většina z nás cítí unavená a nejraději bychom si dali přestávku. Pokračovat v práci je pak velmi těžké. V takovém případě je lepší přesedlat na lehčí pokrmy, které organismus zatíží méně. Po těžkém a vydatném obědě totiž tělo spotřebuje energii na trávení a na mozek už tak mnoho nezbývá – a my jsme unavení. Pokud tedy potřebujete dostatek energie a lepší koncentraci, jezte několik malých a lehkých jídel denně.

Do práce nic tučného

Důležité je dbát na poměr tuku u jednotlivých potravin, protože tuk má nejvíce kalorií. S každým gramem tuku přijmete asi 9 kilokalorií, naproti tomu sacharidy nebo bílkoviny mají jen 4 kilokalorie. Bohužel ne vždy je jasné, kolik tuku se v čem ukrývá. U hotových výrobků je dobré přečíst si obal. A u uzenin a sýru jsou nízkotučné varianty vždy tou lepší volbou, u zdravých potravin jsou velmi tučné například ořechy nebo avokádo.

Vsaďte na minerální látky a vitaminy

V kanceláři sice nepotřebujete velký přísun energie, protože jí tolik nespálíte, ale s vitaminy a minerálními látkami je to přesně naopak. Abyste jejich potřebu pokryli, měli byste jíst hodně ovoce a zeleniny a celozrnných výrobků. Dodají hodně vitaminů a minerálů, ale mají jen nízký energetický obsah. Do kanceláře se tak hodí perfektně. U počítače navíc hodně namáháte oči – vitamin A váš zrak dokáže podpořit. Najdete ho v mrkvi, zelené kapustě, fenyklu, ale i ve vaječném žloutku a rybách. Míchaný salát je tedy perfektní volba.

Vláknina zlepšuje trávení

Vysoký podíl vlákniny ve stravě se odrazí na zdravém trávení. A především osoby v sedavém zaměstnání trpí kvůli nedostatku pohybu zácpou. Celozrnné výrobky, luštěniny, ovoce a zelenina s dostatečnou zásobou vody tomu dokážou předcházet. Navíc vláknina umí zasytit na opravdu dlouho.

Zdroj: názory autora, healthline.com, eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat