Prostreno.cz

Přísady, díky kterým bude káva ještě o něco zdravější

Že se do kávy dává jen mléko nebo cukr? Ale jděte, kdo vám to namluvil? Zkuste si ji ozvláštnit medem, pepřem nebo mátou. Můžete tak její zdravotní benefity povznést na ještě vyšší úroveň!

Trvalo hodně let, než vzali vědci kávu na milost a přestali o ní uvažovat jako o škodlivém „jedu“. Dnes se z jejich úst ozývají na adresu „černého zlata“ samé superlativy, které zahrnují podporu mozkových funkcí, snížené riziko deprese nebo zrychlení metabolismu. Ano, nenapodobitelně vonící nápoj, kterého se na světě za jediný den vypije dvě miliardy šálků, je v umírněném množství skutečně prospěšný. Ale může být ještě o něco zdravější, když si ho vychutnáte s těmito přísadami!

Med není obyčejné sladidlo

Pokud si zmíněný aromatický životabudič sladíte, můžete cukr nahradit nejstarším sladidlem v dějinách, tedy medem. Vždyť je to přímo doporučováno! Podle závěrů americké studie (1) zveřejněných v magazínu Journal of Nutrition tato lepkavá přírodní hmota předchází vzniku krevních sraženin, které vedou k infarktu a mrtvici. Největší zásluhy lze přičíst obsaženým antioxidantům, které také posilují imunitu, tlumí bolesti a navozují dobrou náladu.

Pepř? Ani ten se nevylučuje

Tak jistě, káva s pepřem možná vypadá jako hodně zvláštní kombinace, nicméně v mnoha exotických zemích jde o úplně normální občerstvení, které si labužníci nemohou vynachválit. A co víc – pepř je díky piperinu velice přínosný při hubnutí, přičemž příznivě ovlivňuje nervový i imunitní systém, zlepšuje kvalitu pleti a působí proti zánětům. Rovněž zvyšuje libido a energetickou hladinu.

Máty není nikdy dost

Přidat si do kafe pár lístků čerstvé máty? I to se jeví jako dobrý nápad a hlavně netradiční občerstvení! Máta peprná si s kofeinem skvěle rozumí. A nabízí vám výhody v podobě harmonického trávení, pročištění krve nebo uvolnění křečí. Vyzdvihnout se musí i to, že zachovává svěží dech, zastavuje migrénu, uvolňuje napjaté svalstvo a poskytuje úlevu při kocovině. Přispívá i k rozpouštění žlučových kamenů, o čemž se moc nemluví.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6515851/, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/coffee-and-health/faq-20058339 - zbytek článku






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat