Prostreno.cz

Brokolice, přinese vám zdraví více

Brokolice je plná živin, a přesto nemá skoro žádné kalorie. A kromě toho, že je zdravá a vhodná při snaze zhubnout, obsahuje látku, která má dokonce potlačovat vznik rakoviny. Proč jíst brokolici pravidelně?

Zelené „květy“ brokolice jsou plné zdravých látek. Obsahuje kromě vápníku na kosti a selenu na ochranu buněk také hodně železa na krvetvorbu. A relativně velké množství vitaminu C podpoří náš imunitní systém v boji proti nachlazení a dalším infekcím. Dále v brokolici obsažené karotenoidy posilují zrak, protože tvoří základ pro vitamin A.

Léčivé účinky

Ale to rozhodně není všechno, co brokolice může našemu tělu nabídnout. Obsahuje také sekundární rostlinné látky, které působí proti zánětům anebo rakovině. Ochranný účinek proti nádorovým onemocněním má především sulforaphan, který brzdí růst rakovinových buněk, a již vzniklé dokáže dokonce zabít. Působí blahodárně i proti žaludečním potížím nebo zánětům vyvolaným bakterií helicobacter pylori. Nejlépe tato látka funguje, když brokolici povaříte jenom krátce a důkladně ji rozkoušete.

Sulforaphan obsažený v brokolice působí také proti tvorbě vrásek, protože bojuje proti volným radikálům. Tyto agresivní sloučeniny vznikají jako následek stresu nebo UV záření na kůži. Proto se dá o brokolici tvrdit, že funguje i jako anti-aging zelenina. Vitamín C má také antioxidační vlastnosti, a navíc podporuje tvorbu kolagenu, který vypíná pokožku a rostou díky němu vlasy.

Kromě toho má brokolice opravdu jen velmi málo kalorií – na jednu porci (200 g) připadá pouhých 52 kcal. Hodí se proto perfektně na jídelní plán v rámci diety. A velké množství vlákniny zasytí opravdu na dlouho.

Jak poznat čerstvou brokolici

Čerstvá brokolice má zelené a zdravě vypadající listy, růžičky jsou pevné a husté, zelené bez žlutých míst. Na růžičkách byste neměli nic nápadného.

Protože brokolice při pokojové teplotě rychle vadne, je potřeba ji skladovat v chladu. V lednici ji tak čerstvou udržíte až dva týdny.

Zdroj: life line, eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat