Prostreno.cz

Poklady z kořenky spolehlivě tlumící bolest

Ať už vás bolí svaly, klouby, zuby nebo hlava, můžete využít léčebné schopnosti koření, které běžně přidáváte do jídla. Sázkou na jistotu je kurkuma, muškátový oříšek nebo koriandr!

Máte ve zvyku vzít si prášek pokaždé, když vás něco zabolí? To asi není úplně dobře. Tedy alespoň podle odborníků, kteří se domnívají, že tyto farmaceutické medikamenty mají dlouhou řadu nežádoucích vedlejších účinků. Mezi ně patří třeba nevolnost, žaludeční vředy, zvýšený krevní tlak, jaterní či ledvinové potíže, migrény nebo alergie. Ne, vážně to nevypadá jako spásná první pomoc, která nemá následky! Co kdybyste si místo tabletek s pochybným složením zkusili naordinovat nějaká ochucovadla z vašich kořenek? Třeba tyhle uleví také a žádná nebezpečí z nich nehrozí.

Kurkuma zabere na první dobrou

Kurkuma neboli indický šafrán se hojně využívá v pákistánské, indické a thajské kuchyni, ale na chuť ji přišli i Evropané. A je to jen dobře. V každé špetce se nachází požehnané množství kurkuminu, což je silný protizánětlivý prostředek, jehož účinky vědci srovnávají s komerčními léky proti bolesti. Tato vzácná sloučenina je také účinná při ničení rakovinných buněk a regulaci cholesterolu, přičemž významně omezuje riziko krevních sraženin, podporuje trávení a posiluje imunitu.

Muškátový oříšek jako přítel v nouzi

Muškátový oříšek se na starý kontinent dostal někdy v 11. století, a to díky arabským obchodníkům. Dlouhou dobu však jeho cena byla natolik astronomická, že se jako koření takřka nepoužíval. Dnes je situace samozřejmě úplně jiná. Tato ingredience, jež se hodí do sladkých i slaných jídel, bývá běžně k dostání ve všech supermarketech a stojí pár korun. Její účinky jsou ale nedocenitelné. Pokud ji odmítáte konzumovat jen tak samotnou, smíchejte malé množství s vodou. Zbavíte se kromě zánětů a bolístek i nespavosti, protože působí jako mírné sedativum.

Zachráncem může být i koriandr

Starověcí Řekové a Římané věřili tomu, že koriandr dokáže přičarovat pravou lásku. Co je na tom pravdy, těžko soudit. S čím vám ale pomůže určitě, to je úleva při bolesti jakéhokoli původu. Koriandr nabízí i podporu mozkových funkcí, harmonizaci trávení a prevenci široké škály chronických chorob. Kdo by se těmto benefitům bránil?

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7918078/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat