Prostreno.cz

Člověk je nebo není masožravec

„Tak to určitě nedáváš tělu všechno!“ Tak s tímto smrtícím argumentem se ještě pořád setkávají vegetariáni a vegani. Kolik je v tom pravdy?

Vitamin D, jód, vápník, bílkoviny, železo a minimálně vitamin B12 – seznam živin, který by vegetariánům a veganům měl údajně chybět, je dlouhý. Ale jsou tato tvrzení založená na přísných testech nebo je to výmluva pro masožrouty? Protože právě začínající býložravci by na základě podobných polopravd a mýtů mohli trochu znejistět. Co je na nich pravdy?

S vyváženou stravou nedostatek nehrozí

Pokud se stravujete vyváženě s dostatkem sóji a luštěnin, pak tělu nechybí nic. Důležité je se stravovat zdravě a vyhnout se nezdravým, byť vegetariánským, potravinám. Protože při příliš jednostranné výživě hrozí nejen nedostatek omega-3 mastných kyselin, ale i všech výše zmíněných vitaminů a minerálních látek.

Bílkovina, kam se podíváš

Proteiny, neboli bílkoviny, které pro mnoho lidí ještě stále znamená steak nebo kuřecí prsa, se nacházejí v dostatečném množství i v potravinách živočišného původu. A to zdaleka nemluvíme jen o tofu nebo jiných sójových výrobcích. Například luštěniny nebo houby a různé druhy zeleniny mají bílkovin mnohdy mnohem více. Dokonce existují kulturisti, kteří se stravují jen čistě rostlinnými potravinami. Přičemž je samozřejmě o trochu snadnější dodržet vyváženou stravu spolu s mléčnými výrobky a vejci.

Zdroje vápníku

Vegani a ovo-vegetariáni nejedí maso, ale také sýry, jogurty, smetanu a všechno, co se vyrábí z mléka. A přesto jim nedostatek vápníku v žádném případě nehrozí, naopak mají mnohdy lepší zdroje vápníku než masožravci. Dobrými alternativami k mléčným výrobkům jsou kromě sójového mléka a tofu také brokolice, čínské zelí a zelí.

Železo není jen ve špenátu a mase

Zatímco nedostatek vápníku lze docela snadno obejít, je při tvorbě krve železo základní stavební látkou. Železo je navíc z rostlin přijímáno hůře než z masa. Zásobu železa najdete v prosu, ořeších, jádrech a semínkách a zelené listové zelenině. Přesto jsou pravidelné kontroly u lékaře vhodné.

Zdroj: life line, eatthis






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat