Prostreno.cz

Doplňte si konzumací droždí vitaminy pro pevné nervy i rychlý metabolismus

Aby tělo mohlo z přijímaných potravin získávat energii, potřebuje k tomu niacin – vitamin B3. Proč je pro tělo důležitý a jak poznat jeho nedostatek?

Vitamin B3, označovaný také niacin, je ve vodě rozpustný vitamin z řady vitaminu B. Tělo přijímá niacin jednak ze stravy, ale může si ho samo tvořit v játrech z aminokyseliny tryptofanu.

Lidé vitamin B3 potřebují pro všechny procesy látkové výměny, stejně jako pro výrobu mastných kyselin. Je součástí mnoha různých koenzymů, které mají na starosti buněčné procesy, jako například dělení buněk nebo imunitní systém. Známý je také jeho pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi.

Kde získat vitamin B3

Jak už bylo zmíněno, tělo přijímá vitamin B3 ze stravy, a to především z té živočišné. Ale i některé potraviny rostlinného původu jsou významnými zdroji – například droždí, luštěniny, ořechy, houby nebo celozrnné výrobky. Zajímavé je, že například i káva je velmi dobrý zdroj vitaminu B3. Potřebu vitaminu B3 pokryjí však i mléčné výrobky.

Nedostatek niacinu

V našich zemích je nedostatek vitaminu B3 téměř vyloučený, postižené jsou nejvíce rozvojové zemně. Přesto existuje několik případů, kdy se může objevit. Je to zejména u alkoholově závislých osob, při chronickém průjmovém onemocnění, u cirhózy jater nebo anorexii.

Při nedostatku vitaminu B3 jde většinou ruku v ruce také nedostatek vitaminu B2, B6 nebo bílkovin. Typickými symptomy nedostatečné zásoby je pak červená vyrážka na rukou, nohou, tvářích, krku a na obličeji, jazyk a ústní dutina je zabarvená tmavě červeně, postižená osoba trpí zažívacími obtížemi, únavou, nespavostí nebo celkovou apatií.

Běžně dostupnými výživovými doplňky však lze nedostatek velmi dobře regulovat.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526107/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat