Prostreno.cz

Co žaludku prospívá, a co opravdu ne

Stres, kouření a záliba v tučném a průmyslově zpracovaném jídle. Ale nezdravý životní styl škodí žaludku. Víte, jak tento citlivý orgán ochránit?

Bolestmi břicha nebo žaludku označujeme většinou všechny možné symptomy, kdy mnohdy není přímo žaludek jejich spouštěčem. Mohou to být například průjem, podráždění střev, zácpa, křeče, nechutenství, pálení žáhy nebo třeba nevolnost.

Příčiny bolení břicha

Bolest břicha způsobují různá onemocnění, duševní problémy nebo vnější vlivy. Zánět žaludeční stěny a bolesti jsou následkem psychických příčin, střevní chřipka vyvolává křeče, zvracení a průjem a za obtížemi jako je nadýmání mohou zase různé alergie. Vnější vlivy znamenají třeba příliš kořeněná nebo pikantní jídla nebo horké a studené pokrmy.

Každou bolest břicha byste samozřejmě měli konzultovat s lékařem. Přesto existuje několik osvědčených prostředků, které vám od bolesti mohou pomoci.

Bylinkové čaje

Čaje ze sušených bylinek jako heřmánek a fenykl jsou známé tím, že dokážou uklidnit žaludek. Stejně mohou pomoci také máta a kmín například při nepříjemných pocitech plnosti po vydatném jídle. Kromě čajů existují také volně prodejné léky, které obsahují oleje těchto rostlin.

Pravidelný pohyb

Tělesná aktivita nemusí nutně znamenat litry potu, ale měla by to být zábava. I něco tak obyčejného jako chůze do schodů nebo běh na autobus zlepšuje tělesnou bilanci. A profituje z toho i žaludek.

Relaxační přestávky

Minimálně stejně důležité jako pravidelný pohyb je také relaxace a uvolnění. Dopřejte si během dne krátké přestávky, protože hektiku a stres odnáší žaludek. V kanceláři vyzkoušejte krátké meditace nebo si udělejte wellness víkend. Hodí se zkrátka všechno, co vám dělá dobře.

Jezte v klidu

Chcete-li odlehčit svému žaludku, vychutnejte si jídlo v klidu a uvolněně, vnímejte, co jíte a každé sousto důkladně rozžvýkejte.

Důležité je také to, co jíte. Hotová jídla a fast food s velkým množstvím cukru, soli a přídatných látek tělu nejen škodí, ale ani nezasytí na příliš dlouho. A pro naše zažívání se nehodí už vůbec – a to především, když je zhltneme ve spěchu!

Nekuřte

V cigaretovém kouři jsou obsažené látky, které nezpůsobují jenom rakovinu plic, ale i další druhy nádorů jako třeba rakovinu žaludku. Kouření je rizikový faktor také pro vznik gastritidy.

Anketa: life line, healthline





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat