Prostreno.cz

Minerály pro podporu ženské plodnosti

Zinek, železo a jod. Co mají tyto minerály společného? Kromě toho, že jsou nesmírně důležité pro celkové zdraví, na nich „stojí i padá“ také vaše plodnost. Máte jich dost?

Začínají vám tikat biologické hodiny, a to pořádně nahlas? Existuje spousta rad a doporučení, které šance na početí značně zvyšují. Třeba odborníci se domnívají, že když si „pohlídáte“ příjem těchto minerálů, objeví se na těhotenském testu dvě čárky co nevidět!

Zinek je potřebný pro vajíčka

Zinek se obvykle dává do bezprostřední souvislosti se silnou imunitou a odolností vůči infekcím, ovšem má i další důležitá poslání. Americká studie uskutečněná Pensylvánskou státní univerzitou prokázala, že jeho nedostatek má velice negativní vliv na vývoj vajíček.

„Náš nejnovější projekt potvrzuje, že zinek je klíčovým regulátorem oocytů, což jsou vaječné buňky. Hraje tedy v oplodnění důležitou roli. Ženy, které se snaží otěhotnět, by ho v žádném případě neměly podceňovat, protože bývá důležitou částí reprodukční skládačky,“ objasňuje jeden z autorů studie, kterým je lékař James Hester. Čím dalším osvěžit stravu a jídelníček?

Spojenec v podobě železa

Železo je zásadní pro tvorbu červených krvinek, jež přenášejí kyslík do celého těla. Přímo ovlivňuje také energetické hladiny a hlavně ženskou plodnost. To je názor americké výživové poradkyně Tammy Lakatos Shames, která uvádí, že optimální denní příjem tohoto minerálu činí 18 miligramů. Jeho nejbohatším zdrojem je podle ní červené maso, dále pak tučné ryby, některé druhy ořechů, listová zelenina a celozrnné produkty.

Jod. I ten má v rukou mateřství

Jod je naprosto nepostradatelnou mikroživinou a jeho význam pro funkce štítné žlázy nelze popřít. Abnormality v jeho přijmu však mají spoustu nežádoucích účinků i na jiné orgány, a to zejména vaječníky, které ho přímo vyžadují. Právě proto je absence jódu tolik skloňována s neplodností a problémy v reprodukční sféře, upozorňuje výše zmíněný lékař James Hester.

Zdroje: .healthline.com, webmd.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat