Prostreno.cz

Jak moc zdravý je kyselý angrešt

Pokud se chcete stravovat co nejvíce regionálně, pak jste odkázáni na roční období a sezonní potraviny. V létě jste si mohli vychutnat angrešt. Jak zdravé je toto chlupaté ovoce?

Angrešt žije tak trochu ve stínu. V supermarketu ho na rozdíl od jahod, malin nebo rybízu, moc často nenajdete a na trzích jakbysmet. Dětem tohle kyselé ovoce s lehce chlupatou a poměrně tlustou slupkou moc nechutná, a dokonce i mezi dospělými nemá angrešt moc fanoušků.

Angrešt pro zdraví

A přitom je angrešt, když je opravdu zralý, spíš sladký než kyselý. I když záleží hodně na odrůdě – angrešt existuje bílý, zelený, žlutý nebo tmavě červený. Všechny odrůdy mají jedno společné – velmi vysoký obsah vitaminu C. kromě toho obsahují také hodně vitaminu E, různé vitaminy řady B nebo betakaroten. Z minerálů v angreštu najdete především draslík a fosfor, ale také měď a celou řadu esenciálních aminokyselin.

Na podporu trávení a odvodnění

O zdraví prospěšném angreštu se psalo už ve středověku. Listy údajně pomáhají proti zánětům a aftům v dutině ústní. Díky vysokému obsahu draslíku je angrešt také lehce močopudný. Příznivě ovlivňuje hodnotu tuku v krvi a pomáhají proti zánětlivým onemocněním jako je revma nebo dna. Dužina také údajně pomáhá proti nadměrné tvorbě kožního mazu u mastné pokožky. Velké množství vlákniny podporuje trávení, další obsažené látky zvyšují produkci trávicích šťáv, a přesto chrání před překyselením žaludku.

Zdroj: life line, healthline.com





Celkem 2 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat