Prostreno.cz

Slupek z česneku a cibule se určitě nezbavujte

Cibuli a česnek najdeme takřka v každé domácnosti. Ale co jejich slupky? Opravdu jste s nimi ještě nezkoušeli vylepšit chuť rýže, těstovin, pečiva a polévek? Nebo zastavit svalové křeče?

Už jste slyšeli o vaření, jemuž se říká „od kořene ke stonku“? Jednoduše vysvětlit se dá tak, že žádná část rostlinné potraviny nepřijde nazmar. Co ale takové slupky z česneku a cibule? Opravdu je lze smysluplně využít? No to víte, že ano. Zde jsou pádné důvody, proč je zachránit!

Neobvyklá přísada při vaření

Česnekové a cibulové slupky jsou báječným zdrojem vitaminů A, C a E. Nepostrádají však ani nesmírně prospěšné flavonoidy, což jsou látky s antioxidačním působením. Nekorunovaným králem je mezi nimi kvercetin, který má silné protizánětlivé účinky, přičemž chrání srdce a cévy. Zároveň zpomaluje biologický proces stárnutí a neutralizuje škodlivé volné radikály. Nechtěli byste si takové bonusy přidat do jídla? Vnější obaly zmíněných zeleninových plodů klidně zahrňte do přípravy rýže, těstovin, krémových polévek i vývarů. Pokrmům dodají nejen zajímavou chuť, ale i dávku cenné výživy. A pohodlně vyndat z hrnce se přece dají vždycky!

Extra voňavé pečivo

Na uvedenou neobvyklou ingredienci nezapomínejte ani při pečení. Máte ve zvyku dělat si svůj vlastní chleba, rohlíky či croissanty? Pak slupky rozemelte a šup s nimi do těsta. Že jste udělali dobře, to poznáte ve chvíli, kdy otevřete troubu a ucítíte příjemnou vůni domácího pečiva. A co teprve, až ochutnáte!

Už žádné svalové křeče

Možná máte v těle jen nedostatek hořčíku, možná jste to trochu přehnali se sportem. Buď jak buď, otravné svalové křeče nejsou nic příjemného. Jak na ně vyzrát? Že se ptáte… Povařte cibulové slupky v horké vodě a vzniklý „čaj“ popíjejte alespoň dvakrát denně. Mimochodem, tento nápoj také pomáhá na nespavost. Jeho vnější použití zase uklidňuje podrážděnou pokožku, ulevuje od svědění a léčí vyrážky. A pozor, rovněž je šetrným barvivem vlasů, jež navíc předchází tvorbě šedin a zlepšuje kvalitu koruny krásy.

Zdroje: www.farmersalmanac.com/uses-onion-garlic-skins-30580





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat