Prostreno.cz

Zdravotní rizika spojená s častou konzumací dýně

Dýně je zdraví prospěšná, přesto by se to s ní přehánět nemělo. Tedy hlavně s jejími semínky! Ty prý ve větším množství způsobují problémy s trávením. U mužů pak i dokonce trápení s ejakulací. A v jakém případě podporují hromadění toxinů?

S podzimem nastává nejen období dešťů, ale i hlavní sezona dýní. Věděli jste, že patří mezi vůbec nestarší pěstované kulturní plodiny? Výživoví poradci vychvalují jejich nutriční profil i zdravotní benefity, my si zase ceníme všestrannosti, kterou nám při vaření nabízejí. Opravdu tyto plody ale můžeme jíst v neomezeném množství? Jak se to vezme, přátelé.

Jídlo léčí. Ale ne vždycky

Konzumace dýně má zcela určitě mnoho pozitiv. Zmiňují se především normalizace tlaku a regulace cholesterolu, což příznivě ovlivňuje kardiovaskulární systém a zabraňuje srdečním chorobám. Odborníci upozorňují také na to, že složky obsažené v této zelenině mírní obtěžující symptomy menopauzy, a to včetně návalů horka, bolestí hlavy i prudkých emočních výkyvů. Tykev obecná podle všeho předchází i komplikacím při diabetu, chrání zrak před poškozením, a díky obsahu vlákniny usnadňuje proces hubnutí. Seznam pozitiv tím ale kupodivu ještě nekončí.

Elixír mládí, který uspává

Oranžový zázrak, bez kterého se neobejde žádná oslava Halloweenu, v sobě ukrývá sloučeniny, které neutralizují volné radikály. Tím zpomaluje buněčné stárnutí, bojuje proti oxidačnímu stresu a omezuje pravděpodobnost rakoviny. V poznatcích četných studií se dočítáme i to, že tlumí záněty, ulevuje při artritidě, zachová pružné cévy a podporuje produkci červených krvinek. Dýně se údajně uplatní také při nespavosti, přičemž uklidňuje psychiku a zabraňuje tvorbě ledvinových kamenů. Hodláte si ji teď servírovat několikrát týdně, když je to takový prospěšný zázrak? Ten velký hrnec ještě nevyndávejte. Alespoň ne dřív, než se seznámíte s riziky. Pár jich tu totiž je…

Pozor na semínka

Mnoho lidí si dýni dopřává i se semínky. Ostatně, často se doporučuje, že by nazmar přijít neměla, že? Někteří odborníci se ale přiklánějí k názoru, že pokud je člověk jí ve větší množství, riskuje zácpu, průjem, nevolnost a zažívací potíže, za což může právě vysoký podíl nerozpustné vlákniny. Dvakrát tak opatrní by s nimi měli být hlavně muži, neboť pár výzkumů už naznačilo, že mohou způsobit problémy s ejakulací. Důležité je také dbát o jejich kondici, protože „žluklá“ dýňová semínka zvyšují hromadění toxinů v organismu. Tedy alespoň podle lékařů.

Zdroje: www.everydayhealth.com/diet-nutrition/pumpkins-nutrition-benefits-recipes-side-effects-and-more/, www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-810/pumpkin





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat