Prostreno.cz

V září posilněte slezinu dle tradiční čínské medicíny

V září je podle tradiční čínské medicíny potřeba posilovat slezinu a slinivku.

V první polovině září je to slezina, kdo potřebuje zvýšenou péči, přičemž pokud je oslabena, projevuje se to sníženou odolností proti infekcím, nachlazením, a špatným krevním obrazem. V druhé polovině září pak trpí více slinivky, jejíž oslabená funkce se projevuje dýchacími potížemi či poruchou v menstruaci. My se však vzhledem ke složitosti tématu zaměříme především na slezinu a o slinivce si řekneme více zase příště.

Pět prvků v čínské medicíně

Tradiční čínská medicína (stejně jako učení feng-šuej) rozděluje náš svět do pěti prvků či elementů: dřevo, oheň, země, kov a voda. V těle tento systém funguje tak, že každému elementu vládne nějaký orgán. Tedy například: dřevu vládnou Játra, ohni Srdce, zemi Slezina, kovu Plíce a vodě Ledviny. 

Podle vládnoucího orgánu se pak v těle nazývá celý systém navazujících funkcí. Takže pokud čínský lékař mluví o Játrech, tak většinou nemyslí pouze tu „chemickou továrnu“, kterou si každý nosíme v pravém podžebří, ale mluví o celém systému, kam kromě jater samotných patří i žlučník, oči, vlasy, nehty nebo emoce vzteku.

Slezina

Slezina je největší lymfatický orgán v těle. Tvarem se podobá kávovému zrnu o délce 12–20 cm a leží hluboko u páteře v brániční dutině. Denně jí protéká 250–350 litrů krve (rozkládají se v ní opotřebované červené krvinky, vytvářejí se bílé krvinky a protilátky) a při delší námaze se ozývá pícháním v levém boku. V souvislosti se Slezinou mluví čínská medicína také o žaludku, svalech, ústech a také myšlení a intelektu. Takže stručně řečeno: pokud máme problém s ochablými svaly, bude potřeba se zaměřit také na slezinu, a posílit ji…

Činnost svalstva je totiž závislá na stálém přísunu živin a krve, což zabezpečuje právě slezina, proto se hovoří o tom, že slezina je spjata s masem. Když slezina tuto úlohu vykonává správně, svaly jsou pevné a silné a při zátěži mají dostatečnou výdrž. Při oslabení sleziny se zhoršuje kvalita energie i krve a následně i kvalita svalstva. To začíná ochabovat, měknout a člověk se rychleji unaví a dostaví se úbytek svalové hmoty.

Jak slezinu posílit?

Jelikož je Slezina synonymem k trávení, pak její kondici bude v prvé řadě ovlivňovat to, co jíme. Na rozebírání různých stravovacích léčebných plánů zde není dostatek prostoru, proto se tomuto tématu budeme věnovat velice stručně.Pro začátek se tedy vyhněte všemu, co slezinu oslabuje: Vyhňete se nepravidelnosti, a to nejen v jídle, ale v celém životě. Měli bychom pravidelně (ve stejné časy) vstávat, jíst, pracovat, cvičit a chodit spát. Čím více pravidelnosti svému životu dáme, tím bude Slezina šťastnější.

Čínští lékaři doporučují jíst 3krát denně. Najíst se a pak nechat dostatek času na trávení . Žádné uzobávání mezi jídly. Přiměřeně pít vodu nebo slabý čaj. Zároveň je vše nutné přizpůsobit stavu konkrétního člověka. Ne každý člověk může jíst pouze 3krát denně. Přizpůsobte se vaší tělesné zátěži a kondici. 

Nepřejídejte se

Pokud jíte velké porce vydatných jídel, potřebuje Slezina hodně energie, aby nadměrné porce zpracovala. Tím svoji energii nadbytečně vyčerpává. Ideální je jíst do 80 % sytosti. Po jídle byste stále měli cítit jistý pocit malého hladu. Ale opravdu malého.

Vlhkost

Obzvláště studená vlhkost (např. v podobě zmrzliny) slezinu vyčerpává a přispívá k tvorbě další nadbytečné vlhkosti. (To třeba vysvětluje, proč je pro některé ženy koupání ve studené vodě spouštěčem gynekologických výtoků). Typickým příkladem vlhkých a chladných potravin jsou mléčné produkty – mléko, tvaroh, jogurty. Máslo a tvrdé sýry tolik nevadí.

Cukr

Slezina sice potřebuje cukr, protože z něj vytváří energii. Ale není cukr jako cukr. Bílému rafinovanému cukru se říká „zloděj energie“. Tento rychlý cukr rozpohybuje aktivitu Sleziny až moc a zároveň ji velmi rychle vyčerpá. Pokud budete Slezinu zásobovat bílým cukrem příliš, poměrně rychle ji zahltíte a vyčerpáte. A Slezina začne vyrábět již zmíněnou patologickou vlhkost, která se začne ukládat v podobě tuku.  Takže myslete na to, abyste Slezině dopřávali „pomalé cukry“, které se dávkují postupně. Ideálně celozrnné pečivo nebo obilné kaše.

Málo pohybu

Při sedavém zaměstnání jdou kila nahoru velmi rychle. Ideální pro rozpohybování sleziny je svižná chůze, Taiji nebo jóga. Příliš velká tělesná námaha, náročný sportovní režim apod. nejsou pro slezinu z dlouhodobého hlediska vhodné, zejména u žen. Jejich energie se rychle spotřebuje, což s sebou následně nese vleklá zdravotní rizika spojená mimo jiné i s menstruačními potížemi.

Co je vhodné jíst

Neutrální nebo teplé sladké chutě: lehké obiloviny, obzvláště rýže, oves, pražený ječmen, špalda, dýně, sladké brambory, celer, tykev, mrkev, kukuřice, pastinák, cizrna, černé fazole, batáty, hrách, vlašské ořechy, kompoty, kuřecí, hovězí, jehněčí, játra, ledvinky, makrela, tuňák, ančovičky. Ostré chutě (v malých množstvích): cibule, pórek, česnek, paprika, čerstvý zázvor, skořice, muškátový oříšek, fenykl, kuchyňská koření. 

Čemu se vyhnout při potížích se slezinou

Nevařené a syrové potraviny chladné povahy: saláty, syrové ovoce (i vymačkaný džus, zvláště z citrusů), pšenice, klíčky a obilné výhonky, syrová zelenina, rajčata, špenát, mangold, tofu, jáhly, chaluhy, sůl, přílišné množství sladkých jídel a koncentrovaná sladidla, hnědá rýže, antibiotika, vitamín C (ve větším množství než 1–2 gramy denně), pivo. Dále zmrzlina a mléčné výrobky (kromě malého množství másla), cukr, čokoláda, ořechová másla. 

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430907/, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537307/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat