Prostreno.cz

Probiotika hledejte i jinde, než v jogurtech

Probiotika jsou žijící mikroorganismy, které mají jako součást střevní mikrobioty pozitivní vliv na naše zdraví. Abyste udrželi svou střevní mikroflóru v pohodě a harmonii, nemusíte se spoléhat jenom na jogurt.

K nejznámějším zástupcům probiotik patří laktobacily a bifido-bakterie. Ty mají pozitivní vliv na střevní mikroflóru lidí, kdy podporují trávící enzymy v přeměně laktozy a fruktozy – pokud je jejich konzumace dostatečná a pravidelná.

Proto se probiotika přidávají do mnoha potravin uměle. Ale existují také potraviny, které mají relativně vysoký podíl probiotických bakterií i přirozeným způsobem. Které to jsou?

Kysané zelí

Kysané zelí patří ke špičce mezi přírodními probiotickými potravinami. Důvodem jejich vysokého množství je způsob jeho výroby, při kterém se čerstvému zelí dodá sůl a koření, což vede k mléčnému kvašení, které dodá kyselému zelí dlouhou trvanlivost. A díky tomu je i šťáva z kysaného zelí výborným zdrojem probiotických kultur.

Kvašené okurky

I kvašené okurky patří k potravinám s relativně vysokým obsahem probiotik. Ale pouze v případě, kdy jsou k výrobě přidány mléčné bakterie pro prodloužení trvanlivosti.

Chlebový kvásek

Při výrobě kvásku dochází k procesům fermentace, který podíl probiotik mnohonásobně zvyšuje.

Tempeh

Tempeh je výrobek ze sojových bobů, při jehož výrobě jsou sojové boby pro spuštění fermentace smíchány s různými ušlechtilými plísněmi. Původně pochází tempeh z Indonézie, u nás je vynikajícím zdrojem bílkoviny především ve veganské a vegetariánské kuchyni.

Kefír

Tento nápoj z kysaného mléka je také potravina s velmi vysokým obsahem probiotických bakterií. Ty vznikají při fermentaci mléka. Díky tomu tento původně kavkazský nápoj chutná lehce nakysle s jemnými bublinkami.

Sýr

Také mnoho druhů sýrů je probiotických. K výrobě sýrů se využívá totiž mnoho různých bakterií. Čím déle sýr zraje, tím více žijících mikroorganismů obsahuje – parmazán, čedar nebo gouda zrají opravdu dlouho. Kromě probiotik mají sýry také velké množství vápníku, který je důležitý především pro naše kosti.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK553134/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat