Prostreno.cz

Co je bez cukru neznamená, že je zdravé

Už jste se s touto větou někdy setkali? Odpověď bude nejspíše ano, a to velmi často. Je to tak?

Cukr se v poslední době stal téměř démonizovanou surovinou, které se všichni vyhýbají jako čert kříži. Obviňují jej z toho, že populace tloustne a trpí diabetem. A s přesvědčením, že pokud se cukr ze stravy odstraní, všichni budou krásní a zdraví.

To však není úplně přesné

Ano, v posledních 50 letech spotřeba cukru dramaticky narůstá, a to do takových rozměrů, že se již cukr přidává i do potravin, ve kterých byste to nečekali (uzeniny, cereálie, sušené ovoce, zálivky na salát apod.), čímž se jeho spotřeba stává doslova alarmující. Už jen to, že se cukr původně prodával pouze v lékárnách, je více než k zamyšlení.

Ovšem, jak to je s jeho náhražkami?

Pomůžete si nějak, když cukr vyloučíte, aniž byste se vzdali sladkostí (Tedy začnete konzumovat vše „bez cukru“ s umělými sladidly)? I když se to může zdát jako absolutní nesmysl, uměle oslazené „bezkalorické“ nápoje mohou opravdu podporovat přírůstek hmotnosti. Umělá sladidla totiž podle posledních výzkumů nadměrně stimulují receptory pro cukr a narušují citlivost chuti.

Narušení chuti v tomto případě znamená, že cokoli, co je bez chemické sladké příchuti, vám přestane chutnat. Obzvláště přirozeně sladké potraviny (jako je ovoce). Zelenina vám pak dokonce začne být vyloženě chuťově nepříjemná.

Umělá sladidla navíc rovněž zvyšují touhu po cukru v potravinách s vysokým obsahem kalorií. Zkrátka pokud tělu dodáte něco, co se tváří, že je sladké, bude očekávat nárůst energie. Ovšem opak bude pravdou: Jestliže tělu dodáte pomocí umělých sladidel nulové kalorie a nulovou sytost (nebo spokojenost), budete mít po zbytek dne zvýšenou potřebu poohlédnout se po dalších potravinách, které vyplňují kalorickou mezeru: bludný kruh, který vytváří dokonalý recept na obezitu, diabetes a metabolický syndrom.

Studie potvrzují vazbu mezi umělými sladidly a přírůstkem hmotnosti. Studie San Antonio Heart Study zjistila, že účastníci, kteří pili denně více než tři dietní nápoje, měli dvakrát tak větší pravděpodobnost, že budou trpět obezitou.

Vliv umělých sladidel na zdraví

Zatímco výrobci a distributoři umělých sladidel uklidňují, že není čeho se obávat, různé studie dospěly k přesnému opaku. Můžeme začít například u dětí. Například aspartam totiž výrazně zvyšuje hyperaktivitu, tudíž je paradoxně lepší, když dětem dáte klasický cukr (samozřejmě jen malé množství! čím méně, tím lépe).

Časté užívání umělých sladidel má pak u dospělých jedinců celou řadu neblahých následků jako: chronická únava, deprese, bolesti hlavy, migrény, překyselení organismu, zanášení lymfy (s tím spojený vznik celulitidy a zánětů v těle). Při dlouhodobém zvýšeném užívání umělých sladidel pak dokonce zvyšujete riziko onemocnění epilepsií, Parkinsonovu chorobu, nebo dokonce mozkovými nádory. Umělá sladidla také neblaze ovlivňují střevní mikroflóru, a tím i přirozenou imunitu organismu.

Jak je to možné? Jednoduše: Umělá sladidla nejsou ničím jiným, než chemickými látkami a náhražkami něčeho, co se dnes vyrábí přírodní cestou. Je tedy jasné, že čím více chemie bude běžný člověk do těla dostávat, tím více se to na jeho zdravotním stavu podepíše.

V souvislosti s tímto je však potřeba dodat, že sladidla dostupná na našem trhu jsou schválena, splňují všechny normy a předpisy, a tudíž je na seznamu nebezpečných látek nenajdete. S ohledem na zmíněné studie je však rozhodně na místě být obezřetní, a dávat si pozor na vysokou spotřebu umělých sladidel.

Čím umělá sladidla nahradit

Pro netoxické, nízkokalorické přírodní sladidlo se rozhodněte pro stévii. Má nejen antioxidační účinky, ale může dokonce pomoci regulovat krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Stejně vhodným slazením (v rozumné míře) je i organický med, bohatý na antioxidanty, nebo melasa, která obsahuje vysoké množství vitamínů B a důležitých minerálů, jako je vápník, hořčík a železo. Ovšem i cukr z "přírodních" zdrojů může při nadměrné konzumaci poškodit vaše zdraví tím, že způsobí přírůstek hmotnosti nebo zubní kaz. Ve všech případech platí: všeho s mírou. Pokud tedy chcete skutečně pro své tělo něco udělat, omezte chemický koktejl z umělých sladidel, vyřaďte bílý cukr ze svého jídelníčku, a pokud už musíte něco sladit, použijte přírodní slazení uvedené výše.

Shrnutí:

V umělých sladidlech není nic sladkého ani zdravého. Tyto toxické chemické látky mohou naopak způsobit zmatek ve vaší nutriční pohodě, chuťových vjemech a zdraví. Jednoduše řečeno, vyhněte se jim za každou cenu.

Zdroje lich.cz, rehabilitace.info





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat