Prostreno.cz

Kupované kořenicí směsi obsahují plno škodlivých přísad

Koření a bylinky se k dochucování jídel používají tisíce let. Chcete si vaření usnadnit, proto při přípravě pokrmů občas sáhnete třeba po grilovací směsi? Ano, výsledek vám zachutná, své zdraví ale vystavujete velkému riziku.

Kořenicí směsi bývají běžnou součástí naší kuchyňské výbavy. Nebo snad ve svém arzenálu nemáte pytlík, jehož obsah se sype na americké brambory, ryby, steaky nebo zeleninové saláty? Ano, voní to jako mix koření a bylin. I barva tomu odpovídá. Ale možná je v těchto ochucovadlech i něco, co tam rozhodně nepatří.

Ožehavý glutamát

Odborníci varují, že velké množství kořenicích směsí nabízených v supermarketech a na trzích obsahuje kromě nadbytku soli i glutamát sodný, jež se označuje zkratkou E621, v cizině pak MSG. To je látka zvýrazňující chuť, jejímž účelem je udělat jídlo chutnější a přitažlivější. A že to dělat opravdu umí. Působí totiž na speciální receptory, které se nacházejí na jazyku. Ty jsou biologicky předurčeny k tomu, aby reagovaly na přírodní kyselinu glutamátovou, jež je pro tělo potřebná. Jenže kyselina glutamátová není totéž, co „umělý“ a hydralizovaný glutamát, byť se tak tváří. A také má odlišné vlastnosti.

„Bonus“ v podobě migrény

Podle studie, kterou provedl německý profesor Michael Hermanussen, i nepatrné množství glutamátu ničí nervové buňky. Bohužel spolu s těmi, které jsou odpovědné za pocit hladu a sytosti. Jinými slovy – uvedená látka nabádá k přejídání, což může způsobit obezitu. Nejsou to však jediná rizika, s nimiž se spojuje. Stále častěji se objevují názory, že E621 nahrává migrénám, přičemž zvyšuje pravděpodobnost diabetu, Alzheimerovy choroby, kardiovaskulárních onemocnění, žaludečních vředů a zeleného zákalu. Rovněž prý podceňuje agresivitu. Takže ano, tohle si vlastně přidáváme do jídla. A ještě něco navíc…

Kdo si dá trochu olova?

Z poznatků pákistánského výzkumu, který uskutečnil Institut environmentálních věd Univerzity v Karáčí, vyplývá, že v sobě některé kupované kořenící směsi ukrývají i těžké kovy, zejména pak olovo. Tyto „přísady“ se zase dávají do spojitosti s rakovinou, chronickými bolestmi kloubů a poškozením jater.

„Používání nekvalitních surovin, přidávání kovů jako konzervačních látek, nevhodné zpracování i balení, špatné skladování i nehygienické podmínky výroby. To jsou jen některé důvody, proč bývají směsi koření škodlivé,“ objasňuje spoluautor pákistánské studie, kterým je lékař a vědec Moazzam Ali Khan. Ještě pořád si to maso chcete ochutit grilovací směsí?

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8535306/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat