Prostreno.cz

Bezlepkové stravování má spoustu nečekaných výhod

Jíst to, co je bez lepku – a to i když netrpíte celiakií? Ještě takový nápad neodsuzujte. Tahle stále populárnější dieta prý posiluje kosti, předchází depresím a snižuje četnost migrén. Navíc dodává energii a zabraňuje zánětům!

Bezlepkové potraviny jsou k mání v každém supermarketu a jídla bez lepku už nabízí i kdejaká restaurace. Vy se jim tak nějak vyhýbáte, protože jinak zvaný gluten, který je zásobní bílkovinou zrn a obilovin, vám žádné potíže nezpůsobuje? To ale není důvod, který by vám v začlenění těchto pokrmů do stravy nějak překážel. Ukázalo se, že bezlepková dieta má pozitiva, ze kterých se může těšit úplně každý! Co všechno patří na jejich seznam?

Už žádné bolesti kloubů

Vzhledem k tomu, že převážná většina členů bezlepkové komunity jsou jedinci s celiakií, která obvykle způsobuje vyšší riziko zánětu a tím i bolesti kloubů, jsou zmíněné potraviny navrženy tak, aby takovým stavům předcházely. Jde tedy o jakousi protizánětlivou prevenci, alespoň podle odborníků.

Menší četnost migrén

Patříte k těm, které sužuje migréna? I to by mohl být impuls k vyzkoušení bezlepkové stravy. Protože mezi střevy a mozkem existuje „přímá linka“ a jedno souvisí s druhým, někteří lékaři se domnívají, že uvedená dieta, která trávení zbytečně nezatěžuje, podstatně snižuje četnost migrén. A to zřejmě stojí za pokus, nemyslíte?

Pevnější kosti? I ty můžete mít!

Není to tak dávno, co američtí vědci prostřednictvím svých rozsáhlých výzkumů došli k závěru, že lidé, kteří množství lepku omezují, vykazují zvýšenou kostní hustotu. To znamená, že mívají pevnější a odolnější kosti, na které si obávaná osteoporóza nepřijde.

Dávka energie, díky níž se neunavíte

Stále častěji se objevují názory, že konzumace produktů obsahujících lepek poškozuje střeva, kvůli čemuž se přijímané živiny hůře absorbují. Jednou z nich je i železo, jehož nedostatek vede nejen k chudokrevnosti, ale i chronické únavě. Je vám tedy jasné, že potraviny, které tuto kritizovanou složku nemají, „dělají“ pravý opak, že? A podle všeho také zabraňují depresím a zlepšují kvalitu pokožky. Dáte jim šanci?

Zdroje: healthfitnessrevolution.com, healthline.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat