Prostreno.cz

Přísady pro vykouzlení čaje plného zdraví

Pít čaj s citronem a medem? To je běžná praxe. Ale trochu nuda! Už jste tento nápoj zkusili ochutit skořicí, kurkumou, kokosovým olejem nebo bazalkou? Nezapomínejte ani na mléko.

Ať už preferujete čaj černý, bílý, zelený, bylinkový či ovocný, jistě si ho vychutnáváte s pocitem, že vás zahřeje, u čehož možná poskytne i nějaké zdravotní benefity. Co kdybyste ale každý šálek udělali ještě prospěšnější? Zapněte konvici a připravte si nějakou z těchto přísad!

Mléko

Mléko je jednou z nejběžnějších čajových ingrediencí, a to nejen ve Velké Británii, ale i Indii a Hongkongu. Zatímco někdo přidává malé množství přímo do šálku, jiný v něm zmíněný horký nápoj doslova uvaří. V obou případech jde o jednoduchý způsob, jak získat trochu užitečných bílkovin i ceněného vápníku.

Skořice

Archeologické spisy potvrzují, že voňavou skořici znali již ve starověkém Egyptě. A dost možná si ji už tenkrát sypali do čaje! A proč také ne. Vždyť toto aromatické koření reguluje hladinu cukru i cholesterolu, zatímco zlepšuje krevní oběh, zpomaluje stárnutí a zlepšuje kognitivní funkce.

Kurkuma

Jinak zvaný indický šafrán se do čaje také hodí, i když si to možná představit tak docela neumíte. Ale někdy to zkuste a s kurkumou nešetřete. Posílíte si s ní imunitu, zharmonizujete trávení, zatnete tipec zánětům a snížíte si riziko rakoviny. Složky v ní obsažené také tlumí bolesti a podporují zdraví ústní dutiny.

Bazalka

I menší lístek bazalky může vykonat velké dobrodiní. Tato bylinka funguje jako afrodiziakum, přičemž ulevuje při psychickém vyčerpání. Zároveň osvěžuje dech, zmírňuje symptomy alergie a astmatu, léčí kašel a působí proti nachlazení. Není jí tedy nikdy dost!

Kokosový olej

Kokosový olej se přidává do kávy zcela běžně. Proč ho ale nevmíchat i do čaje, když z něj udělá lahodné občerstvení krémovitější konzistence? Díky přítomnosti kyseliny laurové blokuje infekce a urychluje metabolismus. A to přece přijde vhod…

Zdroje: www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/healthy-tea-recipes, www.eatingwell.com/recipes/18065/drinks/tea/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat