Prostreno.cz

Konzumaci kešu oříšků není radno odkládat

Patří k ideálním malým svačinkám, které se dají nosit i v té nejmenší tašce. Kdo by měl kešu oříšky jíst a jak to mají s obsahem tuku a kalorií?

Ledvinovník západní je vysoký tropický strom, který plodí poskytující nažky, známé pod tržním názvem kešu ořechy. Ty mají máslově hladkou strukturu, vynikají vysokým obsahem vitaminů a minerálů, ale taky bílkovin, vlákniny a zdravých tuků. Jak působí na lidské tělo?

Snižují cholesterol

Existují dva druhy cholesterolu. Dobrý a špatný. Druhý jmenovaný způsobuje škodlivé hromadění tuků v tepnách. Cílem je tedy udržet jeho hladinu co nejnižší. Dobrou zprávou je, že právě tohle kešu oříšky umějí! Potvrdila to studie uveřejněná v časopise The American Journal of Clinical Nutrition.

Zasytí

Jádra ořechů jsou kaloricky hutná a energeticky náročná. Proto se držíte dál od všeho, co ořech, ať už je jakýkoli, připomíná. U kešu je to trochu jiný případ. Vědci tvrdí, že díky kombinaci vlákniny, zdravých tuků a bílkovin strávníky brzy zasytí, což ve skutečnosti přispívá k udržování tělesné hmotnosti. Mimochodem, jedna porce kešu obsahuje v průměru asi 137 kalorií, což se dá spálit za takových 30 minut chůze.

Starají se o pokles krevního tlaku

Česko pořád patří mezi země s nejvyšším výskytem vysokého krevního tlaku, a to už jen proto, že tuzemci často a rádi přesolují. Vysoký tlak trápí zhruba čtyřicet procent Čechů ve věku 25 až 64 let. Patříte-li k nim, měly by se pro vás kešu oříšky stát pravidelnou součástí jídelníčku. Spojují se totiž s nižšími hladinami triglyceridů – druhem tuku v krvi, který může zvýšit riziko mrtvice, infarktu a srdečních chorob. A odložte slánku.

Kontrolují hladinu cukru v krvi

Kešu pozitivně ovlivňuje i dopad na hladinu cukru v krvi. To je způsobené vysokým obsahem vlákniny, která do krevního oběhu uvolňuje glukózu pomaleji a stabilněji.

Dodávají tělu antioxidanty

Antioxidanty jsou sloučeniny, které mohou neutralizovat volné radikály způsobující záněty a nemoci. Zejména kešu ořechy patří k vynikajícím zdrojům dvou typů antioxidantů: polyfenolů a karotenoidů. Nahraďte jimi brambůrky, až se o víkendu budete dívat na film!

Chrání oči

Kešu ořechy obsahují i silný antioxidační pigment zvaný zeaxantin. Ten se snadno a přímo absorbuje sítnicí, čímž jí poskytuje ochrannou vrstvu před škodlivým UV zářením. Co si přát víc?

Zdroje: krevni-tlak-omron.cz, eatthis.com, food.ndtv.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat