Prostreno.cz

Zelený čaj mírní škodlivý dopad nezdravé stravy

Na ovoce a zeleninu si moc nepotrpíte, stejně jako na zdravou stravu obecně? Pokud se chcete vyhnout zdravotním komplikacím, chce to zelený čaj!

Jak podle odborníků vypadá typická „západní strava“, ke které moderní populace tíhne čím dál silněji? Nic hezkého to není, protože obsahuje nadbytek cukru, soli, tuku a konzervačních látek. Naopak zoufale postrádá vitaminy, minerály a antioxidanty. Tím způsobuje nejen obezitu, ale i kognitivní poruchy, srdeční obtíže, neplodnost a dokonce i rychlejší stárnutí. Ani vy se nebráníte zpracovaným potravinám a jídlům s kaloricky vysokými hodnotami? Když už nehodláte své stravovací návyky měnit, pijte alespoň zelený čaj.

Nápoj, který je zdravější, než se myslelo

Že je zelený čaj, který existuje už celých pět tisíc let, prospěšný, o tom si povídají snad i vrabci na střeše. Neustále se také objevují jeho nové a nové účinky, což je důvod, proč ho lékaři doporučují pít každý den. Berete si tuto radu k srdci? Možná byste měli. Nedávná americká studie zveřejněná v akademickém žurnálu The FASEB Journal prokázala, že tento tekutý medikament dokáže zmírnit negativní dopad nezdravé západní stravy, čímž předchází mnoha chronickým nemocem. Samozřejmě to nelze vnímat tak, že tučný bůček jako zázrakem přetvoří na lehký a vyvážený oběd, přesto má ale dost slibné výsledky.

Lepší něco než nic

Autoři v rámci zmíněné studie dlouhodobě zkoumali tři skupiny myší. Jen jedné z nich však dopřáli i zelený čaj. Po ukončení pokusu zjistili, že hlodavci, kterým ho podávali, jsou nejen štíhlejší, ale ve srovnání s ostatními vykazují i lepší paměť, proto z bludiště nacházejí cestu v rekordním čase. Zajímavé je na tom to, že „čajová skupina“ nebyla ochuzena o příjem tuků a její strava rozhodně nebyla ukázkovým příkladem zdravého jídelníčku. Na základě těchto zjištění tedy vědci nepochybují o tom, že je zmíněný nápoj jedním z nejlepších prostředků, který gastronomické hříchy pomáhá kompenzovat. Už pro něj vyrážíte do obchodu? Vezměte si raději hned dvě balení! Vždyť má příznivý vliv i na imunitu.

Zdroj: menshealth.com, healthline.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat