Prostreno.cz

Krevní tlak lze normalizovat i bylinkovými čaji

Příroda je mocná čarodějka. A když otevře svou náruč, nalézáme v ní řešení mnoha zdravotních nepříjemností, vysokého tlaku nevyjímaje. Zkusíte ho dát do latě pomocí ibišku, bazalky nebo levandule?

Kardiovaskulární choroby patří k celosvětově nejčastějším příčinám úmrtí. Jejich rozvoji pak nahrává zvýšený krevní tlak, kterému jen v České republice čelí každý třetí dospělý. Jak se arteriální hypertenze léčí? Dalo by se to přirovnat k běhu na delší trati.

Změny, bez nichž to nepůjde

Podmínkou úspěchu je podle lékařů úprava tělesné hmotnosti i jídelníčku, stejně jako zařazení fyzické aktivity. Má-li pacient hodnoty opravdu vysoké, pak se náprava neobejde bez farmakologických léčiv, mezi která spadají diuretika a beta-blokátory. Stále častěji se ovšem ukazuje, že účinnými pomocníky jsou v tomto případě i bylinkové čaje, jež v kombinaci se zdravými stravovacími návyky svedou divy. A jaké konkrétní slibují brzké výsledky?

Ibiškový čaj 

Poznatky studie, kterou uskutečnila Americká kardiologická asociace, potvrzují, že ibišek normalizuje krevní tlak již po několika týdnech pravidelné konzumace. Experti si to vysvětlují jeho silným protizánětlivým působením i nemalým podílem antioxidačních živin. Tento nápoj také harmonizuje rozbouřené trávení a usnadňuje hubnutí, neboť urychluje metabolismus a zabraňuje ukládání tuků. Funguje i jako přírodní antidepresivum, jež zlepšuje náladu.

Bazalkový čaj 

Jste příznivcem bazalky, která je neodmyslitelnou součástí vašich oblíbených středomořských pokrmů? Pak nebudete mít problém s jejím zakomponováním do pitného režimu. Vždyť ji stačí zalít horkou vodou a po chvilce louhování je čaj na světě. I tato bylinka má podle mnohých výzkumů vlastnosti, které léčí arteriální hypertenzi a navíc regulují i cholesterol.

Levandulový čaj 

Že levandule uklidňuje pocuchané nervy a navozuje ospalost, to se všeobecně ví. Ovšem ona normalizuje i krevní tlak! Pozitivně ovlivňuje také kognitivní funkce, tlumí bolesti břicha a zpomaluje stárnutí. Už pomalu vaříte vodu?

Zdroje: healthybuilderz.com, tuasaude.com





Celkem 16 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat