Prostreno.cz

Běžné potraviny na podporu imunitního systému

Zdravá strava je jeden z nejdůležitějších pilířů imunitního systému. Ale především v chladných měsících hrozí nebezpečí nedostatku vitaminu. A tím se zvyšuje i náchylnost k nachlazením. S následujícími potravinami ale můžete svůj imunitní systém posílit.

Když se řekne podpora imunity, většině z nás se asi vybaví ovoce – tedy citrusové plody a tuzemská jablíčka. Potravin, které dokážou v boji s nachlazením nebo chřipkou pomáhat, je ale víc. Znáte je všechny?

Zelí, kapusta a další hlávky

Červené, bílé, čínské a další druhy mají v zimním období svoji vrcholnou sezonu a jsou tak ideálním zdrojem vitaminů. Co se týče obsahu vitaminu C, tak je kapusta na špici. Kromě toho obsahuje všechna hlávková zelenina důležité minerální látky jako je železo, vápník, fosfor a hořčík.

Na druhém místě s ohledem na vitamin C je pak růžičková kapusta, která vám s posílením imunity také pomůže. Za normálních okolností se vitamin C teplem ničí, ale to neplatí u kapusty – ta naopak po tepelném zpracování má vitaminu dokonce více.

Brokolice

Ta se usadila se svým množstvím vitaminu C na třetím místě. Kromě toho má brokolice také – stejně jako mnoho dalšího ovoce a zeleniny – cenné sekundární rostlinné látky, které účinkují jako buněčná ochrana.

Ředkvičky

Ty jsou opravdové bomby, pokud jde o vitamin C. Na 100 gramů ředkviček připadá totiž asi 50 miligramů vitaminu C. Čím červenější jsou, tím více vitaminu C obsahují. A tak se výborně hodí na posílení obranyschopnosti.

Citrusové ovoce

Pomeranče, mandarinky a citrony jsou na podzim a v zimě velmi důležité a mohou výborně náš jídelníček doplnit. A na nachlazení se výborně hodí třeba horký citron s medem. A abyste nezničili všechny vitaminy, stačí na přelití citronových plátků voda jen mírně ohřátá.

Paprika

Konkrétně červená paprika dokáže strčit svým obsahem vitaminu C do kapsy i kdejaký citrus. Kromě toho má i dostatek vitaminu A.

Klíčky

Klíčky jsou mladé rostlinky, které jsou jemné, ale neztrácejí nic ze své chuti. Navíc jsou to vitaminové injekce. Výborné jsou klíčky fazolí mungo, pšenice a žita, které se dají jíst i syrové. Naopak klíčky z hrášku, soji a cizrny by se měly alespoň krátce blanšírovat.

Hovězí maso

Imunitní systém mohou podpořit i masožravci – libové hovězí maso je výborným zdrojem zinku a železa a hodí se tak pro posílení imunity.

Mléko

Nápoj všech nápojů dodává tělu bílkoviny, vápník, mnoho vitaminů a zinek. Kromě toho obsahuje probiotika, která podporují imunitní funkci ve střevech. Ale i další probiotické potraviny jako kefír obsahují různé mikroorganismy, které jsou součástí lidské mikrobioty ve střevech. Podporují střevní mikroflóru, čímž posilují i náš imunitní systém. K přírodním probiotikům patří dále kysané zelí, tempeh nebo kombucha.

Zdroj: life line, eatthis





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat