Prostreno.cz

Biotin zajistí zdravé vlasy a pokožku

Roztřepené konečky vlasů, lámavé nehty a bledá pokožka? Účinek biotinu vlasy rozzáří, nehty zpevní a pokožky rozjasní. Kde ho hledat a kolik ho potřebujeme?

Biotin – nazýván také vitamin B7 nebo vitamin H – je považován za přípravek na krásu. Pevné vlasy a zdravá pleť – to slibuje mnoho doplňků stravy biotin obsahujících. Ale funguje to opravdu?

Jako všechny vitaminy řady B řídí důležité metabolické funkce v těle, takže pomáhá přeměnit potravu na energii. Kromě jiného podporuje ve vodě rozpustný vitamin také přeměnu a produkci proteinů v buňkách. Tak se biotin například podílí na tvorbě keratinového proteinu, hlavního stavebního prvku vlasů a nehtů.

K čemu slouží biotin?

Ke krásné pokožce může biotin přispět tím, že umožňuje produkci nejrůznějších enzymů, které se podílejí na přestavbě mastných kyselin – například kyseliny linolové nebo linolenové. Kyselina linolová je živina, která reguluje vodu v pleti. Pokud je v nerovnováze, je největší lidský orgán – kůže – špatně odolná k vnějším vlivům a onemocněním. Proto krémy a kosmetické přípravky, které mají pomáhat proti podráždění kůže nebo spálení od slunce, obsahují její velké množství.

Tělo biotin potřebuje kromě jiného také k výrobě keratinu, hlavnímu stavebnímu prvku vlas. Často je proto vitamin doporučován jako prostředek proti vypadávání vlasů. Ale biotin toho umí více – reguluje nepřímo koncentraci glukózy v těle a vyrovnává tak krevní cukr. Má vliv i na krev, kdy podporuje vitamin K v procesu srážení krve, bez kterých by člověk i při sebemenším zranění vykrvácel.

Co obsahuje biotin?

Biotin najdeme například v luštěninách jako je hrášek, nebo ve vaječném žloutku, v ořechách, ovesných vločkách nebo pšenici. Třeba 200 g žampionů obsahuje 32 mikrogramů biotinu. Ve vnitřnostech je ho ale ještě více – ve 100 gramech hovězích jater je dokonce 58 mikrogramů biotinu.

Zdroj: life line, healthline





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Pikantní polévka z karotky

(3 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat