Prostreno.cz

Po rychlém zhubnutí hrozí všem žlučové kameny

Počítáte kalorie a kilojouly, vážíte si porce, sacharidy stahujete na minimum, při cvičení preferujete optimální tepovou hranici určenou ke spalování tuků. Váha klesá a vy máte radost. Pokud to ale s rychlostí úbytku tělesné hmotnosti přeháníte, dostáváte do ohrožení svůj žlučník!

Nadváha a obezita jsou spouštěčem mnoha zdravotních problémů od nemocí srdce po diabetes druhého typu. Možná proto, tedy souběžně s tím, že se chcete cítit atraktivněji, hubnete. Výživoví poradci za ideální úbytek tuku považují 0,5 kg –⁠ 1,5 kg za týden. Když to jde rychleji, vzniká riziko tvorby žlučových kamenů. Jak je to možné?

Dvakrát měř a jednou řež

Vědci zjistili, že lidé s nadváhou a obezitou mohou mít ve žluči vyšší hladinu cholesterolu. Když delší dobu nejíte, nebo rychle hubnete, játra do žluči uvolní další dávku cholesterolu, což k tvorbě žlučových kamenů přispívá. Akademici apelují, že rozvoj tohoto problému souvisí i se zvoleným typem hubnutí. Stačí totiž jedna radiální operace, odsátí tuku a podobně, a riziko stoupá.

Platí tedy, že pokud začínáte s velmi chudou, nízkokalorickou dietou, nebo zvažujete chirurgický zákrok, měli byste se poradit se svým lékařem o nasazení léků, které vzniku žlučových kamenů předcházejí. A jak se pozná, že už je pozdě?

Signály, které žlučové kameny prozrazují

Mezi příznaky, že něco není v pořádku, patří průjmy, nepravidelná stolice, bolesti břicha, bolest v nadbřišku, pocit plnosti i nechutenství. Pokud kameny začnou způsobovat problémy, je potřeba je odstranit. Odstranění v současné době probíhá chirurgicky, obvykle laparoskopicky. Do takového stavu se ale dostat vůbec nemusíte.

Pro jistotu se preventivně držte dál od „nárazových diet“, které slibují, že vám pomohou rychle shodit kila. Usilujte o to, aby redukce váhy probíhala v pomalejším tempu. Vyhnete se tak i vzniku kardiovaskulárních nemocí, diabetu nebo metabolického syndromu. Mezi další rizika rychlé redukce váhy patří i úbytek svalové hmoty, jojo efekt a odvodnění organismu. Říkáte si, že negativní dopady hubnutí převažují nad benefity? Ale to přece nikdo netvrdí!

Proč se hubnutí nevzdávat?

Pravidelná fyzická aktivita a redukce tukových zásob zlepšuje celkové zdraví ve fyzické i psychické rovině. Hýbejte se alespoň třikrát týdně. V případě, že se vám podaří tělesnou hmotnost snížit, lze očekávat pokles hladiny cholesterolu, zlepšení nálady, zvýšení sebevědomí i nakopnutí libida. Jen je třeba našlapovat po špičkách a neřítit se do cíle jako při sprintu.

Zdroje: niddk.nih.gov, clevelandclinic.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat