Prostreno.cz

Vůně grapefruitu podporuje hubnutí

Grapefruit v dnešní době není nutné nijak zvlášť představovat. Oblíbený je nejen pro svou hořkosladkou chuť, ale také pro svou výživovou hodnotu. Grapefruit je totiž plný antioxidantů, živin, vitaminů a minerálů, a disponuje celou řadou léčivých vlastností, které můžete využít k boji proti zažívacím potížím, stresu, a dokonce i kvasinkovým infekcím.

My se však v dnešním článku nebudeme zabývat grapefruitem jako celistvým plodem, nýbrž pouze jeho esenciálním olejem. Grapefruitový esenciální olej se získává lisováním slupek zastudena. Je spíše řidší, většinou světle žluté barvy a má výrazné aroma, proto se často užívá v aromaterapii, zejména pro potlačení stresu. 

Věděli jste však, že vám grepový esenciální olej pomůže také při hubnutí? A jak to vlastně funguje?

Pomůže potlačit chuť k jídlu

Výzkumy prokázaly, že aromaterapie s použitím grapefruitového oleje může být obzvláště užitečná pro ty, kdo chtějí potlačit nadměrnou chuť k jídlu. Údajně stačí být vystaven vůni grapefruitového esenciálního oleje po dobu 15 minut alespoň 3krát týdně, abyste zaznamenali snížení chuti k jídlu, příjmu potravy a tělesné hmotnosti. Stačí pár kapek do vaší aromalampy, případně zkuste pár kapek oleje přidat do koupele, nebo můžete zředěný esenciální olej nosit na zápěstí nebo na krku jako parfém.

Posiluje trávení a pomáhá odbourávat tuk

Grapefruitový esenciální olej vám může dokonce pomoci zhubnout, ovšem výzkum v této oblasti je zatím omezený. Jedna ze studií však prokázala, že masáže s přidáním grapefruitového esenciálního oleje může stimulovat odbourávání tukové tkáně a vést ke snížení příjmu potravy. Účastníci si masírovali břicho dvakrát denně po dobu pěti dnů každý týden a jednou týdně pak obdrželi masáž celého těla aromaterapií s použitím 3% grapefruitového oleje, cypřiše a tří dalších olejů. Na konci šestitýdenní studie výsledky ukázaly nejen pokles břišního tuku, ale také zmenšení obvodu pasu ve skupině využívající esenciální oleje.

Ať už věříte na účinky grapefruitového oleje při odbourávání tuků nebo ne, další benefity masáže břicha olejem z grapefruitu jsou již spolehlivě dokázány, budeme-li se bavit o zlepšení trávení. Pokud to chcete sami vyzkoušet, nakapejte trochu grapefruitového oleje na břicho a promasírujte. Olej z grapefruitu dokáže stimulovat trávicí funkce a nahromadit více krve v zažívacím traktu, což napomáhá správné detoxikaci organismu, zabraňuje přebytečnému hromadění vody v těle a bojuje s mikroby.

Zlepšuje náladu

Vzhledem k vedlejším účinkům některých léků používaných k léčbě úzkosti a deprese mnoho lidí hledá alternativní způsoby léčby. Studie ukazují, že aromaterapie může být prospěšnou doplňkovou terapií pro vyrovnání nálady a zmírnění úzkosti.  Nedávné studie spojují citrusové esenciální oleje, které obsahují stejné sloučeniny jako grapefruitový olej, s uklidňujícími a antistresovými účinky.

A my můžeme toto tvrzení jedině potvrdit. Vůně grapefruitu má totiž skutečně povznášející a stimulační účinky na naši mysl. Osvěžující vůně je tak příjemná, že vám každodenní stres vyžene z hlavy téměř okamžitě. A odbourávání stresu je přece jedním z hlavních faktorů, pokud chcete redukovat svou hmotnost.

Zdroje: názor autora, healthline.com, zdravestravovani.eu





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat