Prostreno.cz

Překvapivé příčiny akné

Máte sedavé zaměstnání a chytrý mobilní telefon? Používáte kosmetické přípravky na zpomalení stárnutí? I tímhle poskytuje akné ty nejlepší možné podmínky.

Akné je jednoznačně nejrozšířenější kožní onemocnění, a to nejen u nás, ale i ve světě, protože každoročně postihuje miliony lidí. A že jím trpí jenom mladí, se kterými „mlátí“ puberta? Tak to ani omylem, už dávno ne! I na mnohem starší ročníky si pupínky často „zasednou“, přičemž je obírají o pracně vybudované sebevědomí. Co za ně ale vlastně může? Budete zírat.

Za vším nestojí jen stres a hormony

K akné zpravidla dochází, když se kožní folikuly ucpou odumřelými buňkami, přebytečným mazem a nečistotami. S tímto „nepořádkem“ obvykle souvisí zánět, který ve spolupráci s bakteriemi uhříkovou situaci ještě zhorší. Tak samozřejmě, podle obecných informací toto kosmetické peklo způsobuje i hormonální nerovnováha a chronický stres, ovšem tím výčet pachatelů skutečně jen začíná. Víte o tom, že nenáviděné vřídky mívají na triku i tyto faktory?

Náklonnost k omlazujícím přípravkům

Moderní generace je touhou po mladistvé vizáži tak trochu posedlá. I když se to vlastně dá pochopit, honba za nestárnoucím vzhledem se může i vymstít. Tedy alespoň podle britské dermatoložky Stefanie Williams, která při rozhovoru pro deník The Telegraph uvedla, že mnoho produktů proti vráskám pokožku značně přetěžuje, a to kvůli vysokému obsahu olejů. Právě zmíněná mazlavá složka prý k rozvoji akné hodně přispívá.

Sedavé zaměstnání. Vážně

Výše jmenovaná specialistka se netají ani tím, že s odborně nazývanou trudovitostí má co dělat také profese, při jejímž vykonávání prosedíte u stolu celé hodiny. Říkáte si, že je to hloupost? Zamyslete se znovu. Copak si dlaněmi často nepodpíráte hlavu, když se hrbíte u počítače? No a jsme doma. Ruce, jež se dotýkají obličeje, bývají doslova kontaminované bakteriemi z klávesnice. Jakmile si je tímto způsobem přenesete na pleť, není o pupínky nouze.

I mobilní telefon je vinen

Ze statistik vyplývá, že průměrný uživatel chytrého mobilního telefonu jeho displej překontroluje zhruba sedmačtyřicetkrát v průběhu dne. Ovšem tento vynález rozhodně nepatří k nejčistším předmětům, s nimiž přicházíte do styku. Kromě toho, že na něj saháte až příliš, si ho také při telefonování přikládáte na tvář, že? „Ve srovnání s veřejnou toaletou je na obrazovce běžného smartphonu mnohem více špíny, bakterií, alergenů i virů. Pokud ji člověk pravidelně neošetřuje antibakteriálními přípravky, může vlivem svého znečištění skutečně podpořit infekce, vyrážky i akné,“ vysvětluje texaský dermatolog Ted Lain. Čas na úklid vašeho miláčka, nemyslíte?

Zdroje: forhers.com, wafb.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat