Prostreno.cz

Za přibírání na váze mohou nést vinu i hormony

Ať děláte, co děláte, stejně vaše váha roste raketovou rychlostí? Pak byste si měli posvítit na hormony. Jestli vás často bolí hlava a postrádáte energii, zřejmě je to jejich vizitka!

Existuje mnoho důvodů, proč dochází ke zvýšení tělesné hmotnosti. Jmenovat se dá třeba sedavý způsob života, konzumace nezdravých jídel, absence fyzické aktivity nebo dlouhodobější spánková deprivace. Netýká se vás ani jeden, přesto podezřele rychle přibíráte? Pak je tu ještě jiné možné vysvětlení – mohou za to hormony!

Nejsou vidět, ale mají velký vliv

Hormony zasahují prakticky do všech tělesných procesů, neboť se jim podřizuje činnost orgánů. Tito „poslové“ se také účastní metabolických dějů a předávají informace tkáním. Zjednodušeně řečeno – mají v rukou naši náladu, kvalitu pokožky, rychlost metabolismu, sexuální libido, syntézu bílkovin, fyzickou výkonnost, hustotu kostí a celou řadu jiných věcí. Podle čeho se dá poznat, že je rovnováha těch vašich pořádně vykolejená, proto se vám zřejmě rozšiřují křivky?

Vyčerpanost, která nemá konce

Ačkoli je váš noční odpočinek v zásadě kvalitní, stejně se ráno budíte jako přejetí parním válcem? A žádná hitparáda to není ani v průběhu celého dne? Permanentní pocit únavy je ukázkovým příznakem vzpoury testosteronu, kortizolu a estrogenu. Jestli se takto cítíte už pár týdnů, možná by neškodila návštěva lékaře, který posoudí aktivitu vaší štítné žlázy.

Bolest hlavy, co se dostavuje před cyklem

Tak samozřejmě, na otravný „bolehlav“ si člověk zadělá třeba tím, že málo pije či ponocuje. Nebo dlouho kouká do počítače, což vysušuje oči. Věděli jste ale, že i tohle může být důsledek hormonální nestability? A zvláště v případě, že se bolest hlavy dostavuje vždy před nebo po menstruaci.

Neustálá chuť na sladké

Máte pocit, že vaše tělo k provozu potřebuje cukr, a to ve větším množství? S největší pravděpodobností to lze přičíst výkyvům inzulinu a leptinu. Zvýšená konzumace sacharidů se neblaze podepíše nejen na tělesných křivkách, ale i pleti, neboť přímo souvisí s rozpadem kolagenu a rychlejším stárnutím, stejně jako tvorbou akné.

Zdroje: wellnessbin.com, hormonesweightloss.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat