Prostreno.cz

Muži si do hospody chodí pro zdraví

Muži a jejich „jdu na jedno“ – to známe. Ale věděli jste, že tím, že spolu muži chodí do hospody, posilují svoje zdraví?

Pravdou je, že si vůbec nemyslíme, že je to v pohodě, když jdou muži do hospody. Protože konec je příliš často velmi podobný – alkoholu v krvi více než je zdrávo, hospodský smrad na všem a jakmile usne, chrápe jako deset opilých námořníků…

Ale když budeme fér – i my chodíme s kamarádkami na víno nebo tequillu. Takže dovolme i našim mužům se občas jít pobavit. Studie totiž ukazují, že pivem po práci tak dělá něco pro své zdraví.

Vědci pod vedením Robina Dunbara, oxfordského profesora vývojové psychologie, jistě bouchli šampaňské, když zjistili, že muži, kteří chodí s kamarády do hospody dvakrát týdně, uvolňují více hormonů štěstí, mají méně stresu a větší sebevědomí. Stručně řečeno – jsou zdravější.

Vážně?!

Musí to ale být nutně pivo v hospodě? Upřímně – nemusí. To, co mužům prospívá, není pivo, ale společnost. Stejně dobře by mohli teoreticky chodit také do literárního kroužku. A chápeme, že to by se většině z nás líbilo asi víc.

V praxi ale volnočasové aktivity pánů představuje sport a pivo, někdy jenom pivo. Takže pokud sleduje sport doma v televizi nebo na počítači a u toho si dá pivo, nemá to stejný účinek na jeho zdraví jako pivo v hospodě.

A mimochodem – podle časopisu „Daily Mail“ by skupina kamarádů, se kterou jde do hospody, neměla překročit pět osob. Proč? Protože ve velké skupině přijde ke slovo méně a méně často se bude smát – takže pozitivní účinek na zdraví bude také menší.

A na závěr je nutné zmínit, že studii si zadala pivařská společnost Guinness. Co si o tom myslíte, už je jenom na vás.

Zdroj: názory autora, https://www.ellaslist.com.au/articles/new-study-going-out-with-friends-twice-a-week-makes-you-healthier, https://www.researchgate.net/publication/311941271_Functional_Benefits_of_Modest_Alcohol_Consumption






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat