Prostreno.cz

Metabolismus zpomaluje stres i dehydratace

Máte vůli, cíl i motivaci. Ale s kily navíc to ani nehne! Vypadá to, že váš metabolismus nějak moc dupe na brzdy. Možná je to kvůli stresu a nízkému přijmu tekutin. Anebo že by za to mohly pesticidy?

Jak jednoduše vysvětlit pojem metabolismus? Zkusme to třeba takhle – jde o látkovou a energetickou výměnu, při níž tělo přijímá a zpracovává živiny potřebné ke svému fungování. Asi nejvíce se o ní mluví v souvislosti s dietou, neboť se její aktivita dotýká i spalování kalorií. Zdá se vám, že i když se snažíte sebevíc, nepustí se vás ani deko tuku? Zřejmě je váš metabolismus zpomalený. Co všechno ho může brzdit?

Pesticidy v potravinách

Že drtivá většina kupovaného ovoce i zeleniny obsahuje desítky, ne-li stovky pesticidů, to není žádné tajemství. Tyto chemikálie představují problém nejen pro zdraví, ale i štíhlou postavu. Prostřednictvím své studie na to upozornili kanadští vědci, kteří pesticidy považují za největší zpomalovače látkové výměny. Pokud nejste ochotní shánět zmíněné potraviny v bio kvalitě, věnujte jejich očistě dvojnásobnou péči a nasazení.

Z dehydratace nic dobrého nekouká

I američtí odborníci, kteří působí na univerzitě v Utahu, mají k tématu co říct. Ti jako úhlavního nepřítele svižného metabolismu vnímají dehydrataci, při níž podle nich člověk spaluje o dvě procenta méně kalorií, než v normálním a „zavlaženém“ stavu. Jestli se tedy chcete zbavit přebytečných tukových zásob, bez pitného režimu to opravdu nepůjde. Nebo můžete přísahat, že pijete minimálně dva litry vody denně?

Roli zde hraje i genetika a stres

Říká se, že za líným metabolismem, a tedy i nadváhou stojí hlavně genetické dispozice. Je pravdou, že nějaký vliv skutečně mají, ale ne tak velký, jak si mnozí myslí. Jejich působení je v tomhle směru totiž minimální, objasňují experti. Daleko silnějším a nebezpečnějším faktorem bývá třeba „obyčejný“ stres, který mimo jiné zvyšuje touhu po tučných pokrmech a narušuje přirozený cirkadiánní rytmus těla. A to si samozřejmě žádá určité „metabolické oběti“. Snažte se více odpočívat, zkusit můžete i meditační techniky – zklidní vás ve všech směrech.

Zdroje: webmd.com, asquifyde.es





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat