Prostreno.cz

Šťáva z filipínské limetky je v zimě nesmírně užitečná

Limetku v obchodě bezpečně poznáte, ale co tu filipínskou? Ta se považuje za křížence mandarinky a kumkvatu, tedy ovoce, které připomíná miniaturní pomeranč. Pod lahvově zelenou kůrou se ukrývá šťavnatý poklad žluto-oranžové barvy. A ten je nesmírně výživný a léčivý!

Calamansi, také známý jako calamondin, filipínská limetka nebo filipínský citron, je důležitý hybrid citrusů pěstovaný převážně na Filipínách. Toto kyselé ovoce je bohaté na vitaminy A a C a některé antioxidanty, jako je limonen, a také draslík a vápník. Navzdory tomu, že je šťáva z filipínské limetky kyselá, vyplatí se vzít ji na milost. Tyhle důvody jsou dost přesvědčivé!

Posiluje imunitu

Přítomnost vitaminu C a dalších prospěšných živin se v tomto případě nedá popřít. Céčko platí za posilovače imunity a vědci o něm tvrdí, že má potenciál stimulovat produkci bílých krvinek. Zároveň působí jako štít proti negativním účinkům volných radikálů. Vitamin C vykazuje antioxidační a antibakteriální aktivita. Přihlédnout se musí i k faktu, že hraje nezastupitelnou roli při tvorbě kolagenu v lidském těle.

Může pomoci kontrolovat hladinu cholesterolu

Šťáva z filipínské limetky snižuje hladinu cholesterolu. Obecně se uvádí, že při vysokých hladinách cholesterolu v krvi dochází k arterioskleróze neboli kornatění cév. Kvůli tomu se zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Pečuje o dýchací cesty

Silná hladina kyseliny citronové v calamansi se v mnohých kulturách považuje za silný prostředek proti infekcím a bakteriím. Pití vody s přídavkem šťávy z filipínské limetky zklidňuje záněty v krku a ulevuje dýchacím cestám. To se zvlášť v zimě hodí.

Detoxikuje

Šťáva z uvedeného tropického ovoce je známá pro svoji schopnost potenciálně stimulovat močení a vyplavovat odpad z ledvin. Berte ji za silný detoxikační prostředek, který zároveň podporuje funkci jater, ledvin a žlučníku. Sbohem, škodlivé látky! Pokud však máte citlivější střeva, možná, že se dočkáte negativních vedlejších účinků, jako jsou třeba žaludeční potíže nebo kyselý reflux.

Podporuje hubnutí

Stejně jako citron nebo limeta. Poklad z Filipín nakopává metabolismus a odstraňuje toxiny, které přispívají k ukládání tuku. Nejen po vánočních svátcích se tak hodí pít kyselou šťávu na lačný žaludek. Mimochodem, lze počítat i s dalšími benefity, mezi které patří omlazení pleti. Působivý nutriční profil tohoto ovoce totiž zjemňuje vrásky a působí proti dalším známkám stárnutí.

Zdroje: wikipedia.org, organicfacts.net





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat