Prostreno.cz

Čaj nebo tinkturu z bergenie by měl mít doma každý

Mnoho lidí ji má na zahrádce a v sezoně obdivuje její růžovo-červené, purpurové, fialové a někdy i bílé květy. Bergenie tučnolistá, které se také říká sibiřský čaj, zkrášluje, ale i léčí. V našich končinách se jí daří a lze ji množit řízkováním. Proč tuhle mrazuvzdornou bylinku potřebujete?

Bergenie tučnolistá (Bergenia crassifolia) je stálezelená, okrasná rostlina a zároveň nenáročná bylina, která se pěstuje pro široké zdobné listy i mnohočetné květy. Trvalka nízkého vzrůstu tvořící až 35 cm dlouhou a 30 cm širokou listovou růžici ze silného oddenku je oblíbeným lékem, který se hojně sklízí ve volné přírodě, a to hlavně v Asii, Rusku, Mongolsku a severní Číně. Listy bergenie se používají jako náhražka čaje, především pro své zdraví prospěšné vlastnosti, z kořenů se připravuje tinktura, jež je k dostání v některých bylinkářstvích. Rostlinka se pak dá označit za multifunkční.

Snižuje chuť k jídlu

Moderní výzkumy ukázaly, že bergenie působí diureticky, snižuje chuť k jídlu a zlepšuje metabolismus u obézních jedinců. Rostlina se také používá při léčbě stavů, jako jsou poruchy žaludku a střev, průjem a zánět plic. Bývá také součástí různých tradičních receptur.

Ulevuje při nachlazení

Nálevy z oddenků se v ruské tradiční medicíně aplikují při léčbě nachlazení, angíny, gastritidy, enterokolitidy, bolestech hlavy, kašli, průjmu a horečce. Bergenie silně posiluje imunitní systém a obranyschopnost, zabíjí bakterie, neutralizuje jedy a toxiny. Zajímavostí je, že pro přípravu čaje slouží již černé a suché listy, které jinak končí na kompostu.

Zastavuje krvácení

Bergenie zastavuje menstruační krvácení, pokud trvá příliš dlouho, nebo krvácení dásní, posiluje stěny kapilár a vykazuje lokální vazodilatační aktivitu. Zároveň pečuje o ústní dutinu a krotí stomatitidu. (Jedná se o výsev menších slizničních defektů velmi podobných vřídkům.)

Krotí revmatismus

V Tibetu se rozmačkaná pasta z čerstvých zelených listů aplikuje na pokožku, aby se zabránilo spálení a poškození kůže UV zářením. V našich končinách se bergenie uplatňuje při bolestech kloubů a revmatismu. Také platí za přírodní afrodisiakum, které ve formě prášku z kořene zmírňuje poruchy erekce. Jelikož se jedná o velmi všestrannou bylinku, neměla by na vaší zahrádce chybět. Běžně pěstované druhy bergenie tučnolisté jsou vysoce mrazuvzdorné, pocházejí totiž z vysokohorských oblastí. Chladno je tedy nerozhází.

Zdroje: emperate.theferns.info, wikipedia.org





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat