Prostreno.cz

Zdravé účinky božského kaki

V Číně se ovoce ze stromu kaki používá jako přírodní lék už více než 2000 let. Přesto je i dnes kaki stále oblíbenější. Proč je kaki tak zdravé?

Exotické kaki se nazývá také persiomona nebo šaron a je plodem stromu kaki. V Japonsku, kde je symbolem štěstí, ho nazývají také božským ovocem nebo čínskou švestkou. Kaki se vyznačují jasnou oranžovou barvou, mají velikost zhruba jako rajče a původně pocházejí z Asie. Do Evropy se ale většinou přivážejí ta ze Španělska.

Jak zdravé je kaki

Jako všechny druhy exotického ovoce je i kaki bohaté na obsah vitaminu C. Čím ale rozhodně nadchne, je jeho obsah vitaminu A. K tomu se přidávají ještě draslík, fosfor, vápník a hořčík nebo železo a karotenoidy. Kromě toho obsahují ovoce kryptoxanthine, což je barvivo, které se vyskytuje i u mandarinek nebo papaji, a funguje podobně antioxidačně jako betakaroten. Kaki obsahují poměrně hodně fruktozy – na 100 gramů ovoce je to asi 70 kilokalorií. Přesto je velmi zdravé, a to i díky velkému množství vlákniny, která prospívá našemu trávení a hodí se tak jako podpůrný prostředek při dietě.

A jak konkrétně blahodárné účinky kaki fungují?

Pomáhá pleti

Kombinace živin má prokazatelně pozitivní účinek na naši pleť. Pravidelná konzumace pleť rozjasní a pomáhá také proti nedokonalostem jako je například akné.

Chrání oči

Oranžovo-červené ovoce dodává tělu betakaroten. Ten se v těle přemění na vitamin A, který potřebují naše zrakové buňky, aby mohly správně fungovat. Pomáhá tedy udržovat dobrý zrak. Jezte kaki i se slupkou – je v ní totiž nejvíce betakarotenu.

Bojuje proti stárnutí

Kaki je velmi bohaté na vitamin C. Ten posiluje nejenom náš obranný systém, ale chrání také naše buňky před škodlivými volnými radikály a před předčasným stárnutím.

Posiluje svaly a kosti

Plody kaki se nazývají teké „sladká rajčata“ – a to nejen kvůli jejich chuti. Stejně jako rajčata je kaki také bohatým zdrojem vápníku, který posiluje svaly a nervové buňky. Kromě toho je v dužině kaki hodně fosforu. Tuto minerální látku potřebuje naše tělo pro pevné kosti a zdravé zuby.

Uklidňuje podrážděnou sliznici

Tanin obsažený v kaki mají stahující účinek. Podporují tedy hojení ran a zmírňují podráždění sliznice, například při bolestech v krku nebo zánětech v žaludku nebo střevech. Působí ale pozitivně i při průjmech nebo redukuje příliš vysoký krevní tlak.

A mimochodem – v Japonsku se kaki považuje také za tajnou zbraň proti kocovině.

Zdroj: life line, healthline, verrywellhealth





Celkem 169 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat