Prostreno.cz

Kukuřice je zdravá do posledního zrnka

Podle toho, jak ji připravujete, můžete kukuřici zařadit buď do zeleniny nebo do obilovin. V mnoha zemích světa je to základní potravina, která navíc neobsahuje lepek. Proč je tak zdravá?

Tahle lehce nasládlá zelenina je blahem nejen pro gurmány, ale i pro zdraví. Je bohatým zdrojem mnoha vitaminů a nabízí se jako alternativa nekonečného množství potravin.

Zelenina, nebo obilovina

Kukuřice patří spolu s pšenicí, žitem, rýží a prosem k obilovinám. Svůj původ má rostlina v Mexiku. Kukuřice představuje v mnoha částech světa základní potravinu, a to jak pro lidi, tak pro zvířata.

Díky cílenému pěstování existují nejrůznější druhy, jako třeba popkornová kukuřice. Na gril si zase dáte raději sladkou kukuřici. Od 90. let existují také geneticky modifikované druhy kukuřice, které například nejsou tak náchylné ke škůdcům. Ty jsou v Americe největší částí konzumované kukuřice, u nás jsou naproti tomu zakázané.

Kolik kalorií má kukuřice?

Kromě sacharidů obsahuje kukuřice také bílkoviny a trochu tuku, navíc je bohatá na vlákninu. Čerstvý klas kukuřice obsahuje asi 65 kilokalorií na 100 gramů, kukuřičná mouka je na tom podobně jako její bílé příbuzné – obsahuje 370 kilokalorií.

Kukuřice obsahuje velké množství kvalitních minerálních látek a vitamínů. Vedle vitaminů B, C a E, zásobuje tělo také betakarotenem, fosforem, vápníkem, draslíkem a železem.

A jak prospívá našemu tělu?

Posiluje obranyschopnost

V kukuřici obsažený vitamin B6 posiluje nervy a imunitní systém a předchází chudokrevnosti. Vysoký podíl vitaminu B3 zase podporuje látkovou výměnu v těle a snižuje cholesterol.

Podporuje činnost střev

Sluncem prolitá žlutá zrnka jsou plná nestravitelné vlákniny, která podporuje správnou činnost střev. A jen tak jako vedlejší produkt reguluje také hladinu cukru v krvi.

Chrání zrak

Karotenoidy chrání náš zrak před nemocemi způsobenými stárnutím, jako například degeneraci duhovky.

Vhodná i při celiakii

Lidé s nesnášenlivostí na lepek se musejí vzdát výrobků z mouky s ohledem na možné (vážné) zdravotní následky. Kukuřice žádný lepek neobsahuje, je proto vynikající náhradou při pečení chleba nebo koláčů.

Zdroj: life line, healthline, verywellhealth






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat