Prostreno.cz

Olivový olej je plný slunce a života

Po staletí se k olivovníku poutalo mnoho mýtů a příběhů. Dokonce už staří Římané a Řekové spojovali olivy s potěšením, zdravím a radostí ze života. A vlastně to o nich platí dodnes.

Olivy a olivový olej jsou velmi cennou potravinou. Žádné jiné jídlo nekombinuje kulinářské a zdravotní aspekty tak dokonale jako toto „zelené zlato“ ze Středomoří.

Historii pěstování oliv můžeme pozorovat už ve starověku. Dokonce už Hebrejci, Egypťané, Řekové a Římané olivovník znali. Na Krétě byly olivy například jednou z nejdůležitějších potravin už v roce 6000 před naším letopočtem.

Dlouhá historie oliv

Na olympijských hrách v Řecku sloužila olivová ratolest jako znamení vítězství. Homér, první básník známý jménem, vypráví o bojovnících, kteří před hrami dostali speciální olivovou stravu. Ta se skládala z pokrmů připravených na nebo podávané s olivovým olejem.

Ve Starém zákoně znamenala olivová ratolest na Noemově arše mír. Význam moci a bohatství se stal olej až později – když byl používán na pomazání králů. Olivovník ale hraje zvláštní roli i v řecké mytologii, například v soutěži mezi Athénou a Poseidonem o nadvládu při založení Attiky.

Původ oliv

Odkud olivovník pochází, ale není přesně známo. Někteří věří, že pochází z Mezopotámie, úrodné krajiny na Středním východě, mezi řekami Eufrat a Tigris. Jiní se domnívají, že pochází z Asie. Ale asi většina z nás předpokládá, že je jeho původní domovinou právně Středomoří. Jinými slovy ta oblast, kde se většina olivovníků nachází dodnes. Odhadem je to asi 500 milionů olivovníků.

Evropská unie je nejen největším výrobcem olivového oleje, ale i největším spotřebitelem. Olivovníky ale najdeme také v Japonsku, Himálaji, na jihu USA a Latinské Americe nebo v Austrálii. Mimo Evropskou unii jsou největšími výrobci olivového oleje a oliv Turecko, Maroko a Sýrie.

Vše je v barvě

Chuť oleje je určena nejen odrůdou oliv, ale také jejich zralostí. Olivy dozrávají na podzim a v zimě. Jejich barva se mění ze zelené na tmavě fialovou, která vypadá téměř černě. Olivy sklizené na konci října a začátkem prosince poskytují silnější, ovocnější, mírně nazelenalý olej. Obecně platí, že nejlepší oleje jsou vyrobeny z oliv, které jsou mezi jednou a dvěma třetinami černé.

Zdroj: life line, healthline, eatingwell.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat