Prostreno.cz

Přírodní prostředky s prokázaným vlivem na dlouhověkost

Stárnutí je sice nevyhnutelný proces, ale nikdo neříká, že mu musíme jen nečinně přihlížet. Zpomalte ho pomocí indického ženšenu, chagy sibiřské nebo spiruliny!

Všichni chceme žít dlouhý a šťastný život. Ovšem jak toho docílit? „Naše těla nejsou navržena tak, aby mohla bez obtíží fungovat 120 let. Neznamená to ale, že jsme úplně bezmocní. Potraviny, které jíme každý den, sehrávají ve zdravém stárnutí a dlouhověkosti obrovskou roli, protože mohou zabojovat proti oxidačnímu stresu i zánětům,“ vysvětluje americký specialista behaviorální medicíny Gary W. Small. Ten doporučuje zařadit do jídelníčku třeba tohle!

Ashwagandha jako elixír s dlouhou tradicí

Ashwagandha, indický ženšen nebo withanie snodárná – všechny tři názvy patří jedné tropické rostlině, kterou jako omlazující tonikum využívá ajurvédská medicína již celá tisíciletí. Ani vědci však s pochvalami nešetří! Třeba japonské odborné studie prokázaly, že tento prostředek regeneruje buňky a podporuje hojení celého nervového systému. Zároveň nesmírně posiluje imunitu, výrazně snižuje riziko rakoviny a předchází depresím. Mimochodem, indický ženšen také ulevuje při revmatoidní artritidě, normalizuje krevní tlak a zastavuje záněty. A to je jen zlomek důvodů, proč se dává do souvislosti s dlouhým životem a dobrou kondicí.

Spirulina překvapuje ve všech směrech

Spirulina (Arthrospira platensis) je tmavozelená vodní mikrořasa, která na Zemi existuje už tři miliardy let. K mání je ve formě tablet nebo prášku, který se přidává do vody, smoothie nebo třeba jogurtu. Co je na ní tak zvláštního, tedy kromě úctyhodného věku? „Z hlediska výživy je složení této řasy téměř totožné s mateřským mlékem. Obsahuje všechno, co lidské tělo potřebuje, navíc ve vyváženém poměru. Proto stárnutí dokáže oddálit,“ domnívá se americká holistická léčitelka Rachelle Robinett.

Chaga sibiřská je učiněný poklad

Libo trochu hub? Může být. Chaga sibiřská neboli rezavec šikmý nesmí na seznamu blahodárných potravin chybět. Říká se, že zajistí nesmrtelnost! Je prokázáno, že v oblastech, kde tato dřevokazná houbička tvoří základní složku výživy, bývá nejmenší výskyt rakoviny. Její unikátní antioxidační vlastnosti neutralizují volné radikály a další toxiny, které způsobují předčasné stárnutí a mnohá degenerativní onemocnění. Tento životabudič také předchází onemocněním srdce, vyrovnává hladinu červených destiček a podporuje činnost trávicího systému.

Zdroje: indigo-herbs.co.uk, wellandgood.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat