Prostreno.cz

Zeleninové a ovocné šťávy hrají při snižování váhy mocnou roli

Potřebujete se očistit a dobít energií? Toužíte shodit nějaké to kilo? Povolejte ovoce a zeleninu a zahajte tekutou dietu!

Detoxikační a půstové šťávy si chválí hlavně modelky a celebrity, které před nějakou společenskou událostí potřebují vypadat dobře. Některé VIP přiznávají, že na ovocných a zeleninových šťávách přežívají dlouhé měsíce, zatímco pro jiné je tekutá strava záležitostí jednorázovou, kupříkladu jeden den v měsíci. Výhody jsou zřejmé.

Benefity, které si i vaše tělo zamiluje

Džusový půst zvyšuje energii a vytrvalost, silně podporuje metabolismus a vyplavuje toxiny z těla. Jeho další nespornou výhodou je i to, že nevyžaduje žádné zdlouhavé vážení, počítání kalorií a jiné časově náročné záležitosti. Prostě jen vezmete svoje oblíbené poklady z rostlinné říše, odšťavníte je a za několik dní se těšíte z útlejšího pasu. Jdete do toho?

Ovocné a zeleninové šťávy jsou především plné antioxidantů. Tyto přírodní sloučeniny pomáhají udržovat funkci jater, zachycují volné radikály a podporují kardiovaskulární zdraví. Kromě toho mohou chránit před neurodegenerativními onemocněními a posilovat funkce mozku. Je ale třeba oddělat jablka od hrušek.

Jedna sklenice čerstvého džusu denně není totéž co tekutá očistná dieta. Detoxikační plány mohou představovat vážná zdravotní rizika, a to především proto, že dochází k omezení kalorií a preferování jednostranné stravy, v níž nejsou zastoupené všechny živiny.

Ochrana svalové hmoty. Jak na to?

Obecně platí, že když nějakou tu dobrotu oloupete a odšťavníte, zbavíte se určitého podílu cenných látek ukrytých ve slupce. Nedostatek živin ale není jediným vedlejším účinkem půstu. Většinou se lidé ze začátku potýkají se slabostí, únavou a pocitem hladu. To kvůli absenci bílkovin, která z dlouhodobého hlediska může způsobit ztrátu svalové hmoty.

Proto někteří experti doporučují k zeleninovým a ovocným šťávám zařadit ještě proteinové koktejly. (Vyberte si bio značku bez přísad, umělých sladidel a přidaných cukrů.) Jinak je tekutá dieta v rámci několika dní relativně bezpečná, ovšem radši se o ní poraďte se svým lékařem, který zná váš aktuální zdravotní stav.

Před zahájením dejte na čísla

Prvotně se pokuste určit svůj denní příjem kalorií. Například, pokud obvykle konzumujete 2 000 kalorií denně, snižte svůj příjem o 500 kalorií a těch 1 500 vypijte ve formě šťáv a džusů. (Informace o tom, kolik kalorií má kupříkladu jedna sklenice celerové šťávy, jsou běžně k dohledání na internetu.) Tak zhubnete maximálně o jeden kilogram týdně, což je podle odborníků ideální rychlost. Pochopitelně, že hodně pomáhá i fyzická aktivita v podobě procházek, joggingu nebo plavání.

Zdroje: wikipedia.org, livestrong.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat