Prostreno.cz

Závratná rychlost hubnutí bez pečiva

Bramborový salát, vaječný koňak, chlebíčky, pak taky slané tyčinky u televize, karanténa a absence pohybu. Příčin, proč zrovna teď bědujete nad svým kypřejším tělem, může být hned několik. Že od zítra začínáte hubnout vynecháním pečiva? Víme, jak rychle, nebo pomalu váha půjde dolů!

Omezení pečiva, zvlášť toho z bílé mouky, patří k oblíbeným strategiím při redukční dietě. To, jak rychle po vynechání svého oblíbeného křupavého chleba nebo rohlíků začnete ztrácet na váze, záleží hlavně na množství, které (ne)projde vaším zažívacím traktem.

Kalorie a sacharidy v chlebových výrobcích

Když máte v plánu vyřadit ze svého jídelníčku chléb, a to čistě kvůli hubnutí, musíte nejprve znát počet kalorií, které z pečiva přijímáte. Například, krajíc celozrnného chleba má 81 kalorií, u anglického muffinu je to již 129 kalorií, velký celozrnný pita chléb tělu dodá 170 kalorií. Hubnutí je pak vždy o změně rovnice příjmu a výdeje, což znamená, že počet kalorií, které přijmete, musí být menší než počet kalorií, které spálíte.

Když už hubnutí, tak se vším všudy

Jíte-li šest až deset plátků celozrnného chleba denně, a všech kousků se v rámci štíhlejší postavy vzdáte, pak můžete zhubnout až o kilo a půl týdně. Je ale důležité vědět, že sacharidy jsou i v jiných potravinách, nejen pečivu. Číhají v těstovinách, hrášku, mrkvi, rýži i jiných dobrotách. Tím, že si chleba odepřete, ale místo něj do sebe nasoukáte pořádnou porci rizota, se nic nevyřeší.

Minus tři kila a víc

Pokud zpočátku nejíte tolik chleba, možná váha dolů půjdu pomaleji. Je to asi takhle. Když obvykle, tedy za běžného režimu, sníte pouze jeden krajíc chleba denně a tento krajíc při redukci váhy vyřadíte ze svého jídelníčku, aniž byste jej nahradili jiným jídlem, bude vám trvat asi šest týdnů, než shodíte kilo. Pochopitelně, že platí přímá úměrnost.

Doteď vám dělalo dobře přikusovat chléb ke každému jídlu, svačina byla postavená na dvou muffinech a k večeři jste se velmi těšili na toasty. Jakmile se toho vzdáte a místo pečiva zařadíte ovoce, zeleninu a bílkoviny, ušetříte v průměru 400 kalorií denně, což v průběhu čtyř týdnů může vést k úbytku na váze o celé tři kilogramy.

A co když bez chleba nemůžete žít?

Navzdory tomu, co možná slyšíte, celozrnné výrobky jsou oproti těm z bílé mouky výživnější a zdravější. Vybíráte-li si moudře, a navíc pečivo do svého jídelního plánu zařazujete spíš dopoledne, takže tělo má čas ho strávit, není důvod se jej úplně vzdávat. Myslete však na to, že právě bílé pečivo má tendenci se rychle trávit a způsobovat rychlý vzestup a následně pokles hladiny cukru v krvi. Pokud se snažíte zhubnout, vybírejte si to s větší sytící schopností a menším vlivem na hladinu cukru v krvi. Již zmíněný 100 % celozrnný chléb je to pravé.

Zdroje: wikipedia.org, livestrong.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat