Prostreno.cz

Bolest citlivých zubů vyřeší zásoby ve spíži

Citlivé zuby umějí pěkně potrápit. Nemůžete si vypít horkou kávu ani studený drink. Navíc pokaždé, když do něčeho kousnete, zažíváte ostrý a pronikavý pocit jdoucí hluboko až k nervovým zakončením zubu. Co s tím? Sáhněte do své spíže!

Citlivost zubů je běžný zubní problém, který postihuje mnoho lidí. Navíc citlivé dásně hlásí i lidé, kteří prodělali nemoc covid-19. Většinou ale zvýšená vnímavost na studené, teplé nebo při čištění zubů způsobuje odhalení zuboviny (tzv. dentinu), která se běžně nalézá pod zubní sklovinou. Jak si pomoci v pohodlí domova? Vyzkoušejte některý z těchto tipů.

Medový roztok jako spása

Med má antibakteriální a antiseptické vlastnosti, navíc urychluje hojení a snižuje bolest, otok a zánět. Je to účinný prostředek, který může ulevit od nepohodlí. Vezměte polévkovou lžíci medu a smíchejte ji s teplou vodou. Následně si tímto roztokem vypláchněte ústa. Podle potřeby opakujte.

Účinný oplach slanou vodou

Slaná voda je jedním z nejúčinnějších řešení používaných k léčbě citlivosti zubů. A není divu. Ten známý bílý „prášek“ je totiž skvělé antiseptikum, jež pomáhá snižovat zánět. Ke zmírnění bolesti stačí dvakrát denně kloktat slanou vodu. Jak prosté. Důkladně rozmíchejte půl čajové lžičky soli ve sklenici vlažné vody. Domácí lék převalujte v ústech asi 30 sekund, poté ho vyplivněte.

Vynikající kurkuma

Žlutě zbarvené koření dělá více, než jen dodává chuť pokrmům. U chronických stavů, kdy zánět začíná ovlivňovat tkáně ve vašem těle, může být užívání kurkumy nesmírně prospěšné. Kurkuma totiž obsahuje sloučeninu zvanou kurkumin, jež má protizánětlivé vlastnosti, které zlepšují hojení ran. Bingo. Taktéž je to dobrý domácí lék na citlivost zubů a lze jej použít i při léčbě zažívacích potíží

Jedním ze způsobů použití je masírování zubů a dásní mletou kurkumou. Můžete si také připravit pastu z jedné čajové lžičky kurkumy, půl lžičky soli a půl lžičky hořčičného oleje. Naneste na potřebná místa a několikrát promněte. Provádějte dvakrát denně. Že kurkumu nemáte? Nevadí, postavte vodu na čaj.

Zelený čaj coby lék

Zelený čaj obsahuje antioxidanty a vyniká svými protizánětlivými vlastnosti, které poskytují mnoho zdravotních výhod. Připravte si zelený čaj a používejte jej dvakrát denně jako ústní vodu. Ulevíte si od bolesti, posílíte zuby a snížíte riziko zánětu.

Další tipy na prevenci

Kromě použití domácích léků je nezbytné přijmout určitá preventivní opatření. Používejte kartáček s měkkými štětinami, neskřípejte zuby, omezte spotřebu kyselých potravin a choďte na pravidelné zubní prohlídky.

Zdroje: health.clevelandclinic.org, thehealthsite.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat