Prostreno.cz

Dash dieta pro snížení krevního tlaku a váhy

Dieta nesoucí označení DASH je údajně nejlepší na světě. Pomůže snížit vysoký krevní tlak a vede k pomalému úbytku hmotnosti bez jojo-efektu. Jak funguje?

DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension – dieta ke snížení krevního tlaku) vychází z jedné vědecké studie. Ta byla provedena před několika lety v Americe a zkoumala účinky některých diet na zvýšený krevní tlak. Výsledkem studie bylo, že po osmi týdnech diety výrazně klesl krevní tlak zkoumaných subjektů.

Co je DASH dieta

Podle výzkumu trpí zvýšeným krevním tlakem každý třetí člověk. Z dlouhodobého hlediska může vysoká hladina krevního tlaku poškozovat cévy, a to může vést k sekundárním onemocněním, jako jsou kardiovaskulární potíže, selhání ledvin nebo demence. Kromě stresu, nedostatku pohybu a obezity je rizikovým faktorem vysokého krevního tlaku také nesprávná strava. A tehdy přichází na řadu dieta DASH, která byla mimo jiné vyvinuté ve spolupráci s National Hat, Lung and Blood Institute v Americe.

Snížování krevního tlaku v důsledku DASH diety je způsobeno na jedné straně zvýšeným příjmem hořčíku, draslíku, vápníku a vlákniny, na druhé straně snížením nasyceným tuků, cholesterolu a obecně tuku ve stravě. Účinky lze ještě podpořit snížením konzumace soli a slaných potravin.

Jak funguje?

Strava zahrnuje především spoustu ovoce a zeleniny, nízkotučné mléčné výrobky, ryby, drůbež, ořechy, rostlinné oleje a celozrnné výrobky. Ve skutečnosti se nejedná o dietu v pravém slova smyslu, ale o celkovou dlouhodobou změnu ve stravě, protože nemusíte omezovat příjem kalorií nebo konzumovat speciální potraviny.

Aby bylo možné dosáhnout změny správně a dlouhodobě, jsou některé potraviny vhodnější než jiné. Jídelníček by se tak měl skládat z 6–8 porcí celozrnných výrobků, jako jsou například obilné vločky, celozrnné těstoviny, rýže, chléb, 4–5 porcí ovoce a zeleniny, 2–3 porcí nízkotučných nebo netučných mléčných výrobků a stejného množství olejů a tuku – a to vše v rámci jednoho dne. Pak se doporučuje ještě 4–5 porcí ořechů, semínek a luštěnin týdně a 1–2 porce libového masa, drůbeže a ryb.

Jakému jídlu se rozhodně vyhnout

Ačkoli není dieta DASH příliš omezující, jsou i některé potraviny, které by do vašeho jídelníčku patřit neměly. Jsou to potraviny, které obsahují nasycené tuky nebo takzvané trans-tuky (hranolky, smažená jídla, máslo, sádlo), hodně soli a slaných potravin, červené a tučné maso, hotová jídla a zpracované potraviny (tam patří i uzeniny), sladkosti a sladké nápoje a v neposlední řadě alkohol.

Tipy na změnu

Výměna potravin není tak komplikovaná, jak by se mohlo zdát. Pokud nahradíte bílý chléb celozrnnou variantou, místo toastu s džemem si na snídani dáte misku ovesných vloček a na oběd a večeři naplníte půl talíře zeleninou, už jste dosáhli velké změny.

Pokud potřebujete snížit krevní tlak nebo jeho zvýšení chcete předcházet, je vhodné věnovat pozornost nejen stravě, ale i pravidelnému cvičení, dostatečnému spánku a relaxaci.

Zdroj: eatbetter, https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/dash-diet/art-20048456, https://health.clevelandclinic.org/dash-diet-what-is-it-meal-plans-and-recipes/





Celkem 4 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat