Prostreno.cz

Zdravé občerstvení na večer

Čeká vás televizní večer? Na chipsy a slané tyčinky zapomeňte! Existuje zdravé občerstvení, které bude mnohem lepší alternativou.

I když bychom všichni rádi usedli k televizi nebo na večer s přáteli k chipsům, čokoládě nebo gumovým medvídkům, stejně dobře víme, že to není zdravé. Nicméně sedět a chroupat listy salátu také nemusíte. Máme pro vás vhodné alternativy.

Avokádo na celozrnném chlebu

Tato zdravá svačina vás udrží syté po dlouhou dobu. Přestože má avokádo vysoký obsah tuku, obsahuje hlavně nenasycené mastné kyseliny. Ty přispívají ke snížení hladiny cholesterolu a také krevního tlaku. Čímž se snižuje i riziko vzniku srdečních onemocnění.

Řecký jogurt

Řecký jogurt chutná díky své konzistenci téměř jako dezert, přesto obsahuje hodně zdravých bílkovin. Jediná nevýhoda je jeho vysoký obsah tuku, proto byste ho měli konzumovat s mírou.

Popkorn

Chroupání popkornu a fitnes? Ano, málokterá pochoutka má tak málo kalorií jako neslazený popkorn. Důležité ale je si ho udělat doma sami.

Banán s arašídovým máslem

Oslaďte si večer banánem a arašídovým máslem. To sice obsahuje dost kalorií, ale také bílkoviny, draslík, vlákninu a zdravé tuky. A banány vás zasytí na dlouhou dobu.

Bruschetta

Tato klasika z italské kuchyně je zdravější, než byste si na první pohled mysleli. Rajčata, česnek, olivový olej a chléb jsou zdravou svačinou. Rajčata obsahují sekundární rostlinnou látku lykopen, která chrání naše buňky. Česnek a cenné mastné kyseliny v olivovém oleji jsou dobré pro srdce.

Sušené ovoce

Sušené ovoce je přírodní sladkost – je sladké, ale plné zdravých složek. Švestky a meruňky například poskytují cennou vlákninu, vitamin A pro oči a díky draslíku také regulují krevní tlak.

Jahody

Díky nízkému obsahu cukru v kombinaci s vysokým obsahem vitaminu C jsou jahody skvělá svačina.

Olivy

Jako ozdobu na pizzu nebo na salát se olivy používají pořád, ale můžeme si je vychutnat také jen tak. Obsahují vitamin E, kyselinu listovou, beta-karoten a mnoho mononenasycených mastných kyselin.

Ořechy

Pistácie, vlašské ořechy, kešu ořechy – ořechy jsou zdravou alternativou chipsů, protože jsou plné cenných látek. Tělu dodávají hořčík, draslík a bílkoviny a udrží syté dlouho. Jen hrst ořechů stačí k tomu, abyste udrželi stabilní hladinu cukru v krvi.

Zdroj: eatbetter, eatthis, verywellhealth





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat