Prostreno.cz

Tymián urychluje léčbu nachlazení i růst vlasů

Přidáváte do jídla tymián? Dopřejte ho i své hřívě. Můžete tak vyřešit celou řadu problémů, a to včetně lupů i nadměrného vypadávání.

Tymián má původ ve Středomoří, kde se na suchých svazích pěstuje dodnes. Staří Řekové a Římané věřili, že jim dodá sílu a odvahu, proto ho nejen konzumovali, ale používali i jako přísadu do koupelí. Pro Egypťany byla tato aromatická bylinka nepostradatelným prostředkem při balzamování těl, pro Kelty zase zdrojem moudrosti a duševní harmonie. Co je tymián pro vás?

Šup s ním do hrnce!

Ostřejší nasládlá chuť a vůně připomínající hřebíček dokonale vynikne při přípravě drůbeže, zvěřiny i tradičních českých omáček. Tymián se skvěle hodí i do marinád, paštik, polévek a nádivek. Přidává se také k rybám, sýrům a těstovinám. I proto je v kuchyni oblíbeným ochucovadlem, neboť jeho všestrannost a nenapodobitelnost svede skutečné kulinářské divy. Mít tuhle rostlinku po ruce se ale vyplatí i z jiných důvodů. Vždyť jde o léčitele s takřka zázračnými schopnostmi!

Něco na kašel i trávení

Jmenovaná bylinka uleví nejen při artritidě, ale bolesti v krku, zánětech i infekcích. Alternativní medicína praví, že také urychluje léčbu nachlazení a tlumí kašel, zatímco zastavuje průjem, pomáhá při nespavosti, uklidňuje nervy a tlumí svalové napětí. Vhodná je i při potížích s močovými cestami a žlučníkem. Jako kloktadlo zase napravuje špatný dech a neutralizuje bakterie, které způsobují zubní kazy. V případě vnějšího použití zmírňuje kožní vyrážky a bojuje proti plísňovým chorobám nehtů. Co když si tymiánový čaj budete lít i na hlavu? Můžete. Je to vlastně vřele doporučováno, a to zvláště tehdy, trápí-li vás pomalý růst vlasů.

Výživný stimulant, který hřívě rozumí

Jako vlasový doping se tymián využívá již odpradávna. O jeho zásluhách moc dobře vědí i odborníci, kteří poukazují na skutečnost, že obsažené vitaminy, minerály a antioxidanty zabraňují vypadávaní a značně uspíší proces růstu. Někteří přikládají i pochvaly týkající se toho, že dokáže zatnout tipec i lupům. A lesk? Tak o ten s tymiánem budete mít postaráno také.

Zdroje: verywellfit.com, naturallivingideas.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat