Prostreno.cz

Změna stravovacích návyků přinese bonus v podobě hubnutí bez hladovění

Většina diet nemá příliš dobrou pověst – některé jsou založené na hladovění, jiné na omezení určitých potravin. Experti proto pro všechny, kdo chtějí zhubnout dlouhodobě, doporučují změnit stravovací návyky. Na co se zaměřit, abyste zhubli přebytečná kila zdravě a navždy?

Jídlo je jednou z hlavních příčin nadváhy – průměrný moderní člověk jí víc, než potřebuje a většinou ještě nesprávné potraviny. Na stůl se tak dostane příliš málo komplexních sacharidů a vlákniny, ale za to nadbytek cukru, soli a alkoholu.

Těžkou obezitu často doprovázejí nemoci, jako je cukrovka, vysoký krevní tlak a poruchy metabolismu. Ty mohou být příčinou vzniku arterosklerozy, srdečního infarktu a mrtvice.

Zhubněte pomalu, ale dlouhodobě

Rychlý úbytek hmotnosti vede často k jojo efektu, jakmile totiž skončíme s dietou a začneme se stravovat stejně, kila zase přibývají – a mnohdy jich je ještě víc. A tak se roztáčí nekonečný kolotoč hubnutí a přibírání, což je pro tělo mnohem škodlivější než kontinuální nadváha. Chcete-li zhubnout opravdu trvale, měli byste sice upravit jídelníček, ale denní příjem kalorií by neměl klesnout pod 1 200.

Abyste zhubli, je důležité spálit více kalorií, než přijmete prostřednictvím jídla. Ke ztrátě jednoho kilogramu hmotnosti je potřeba ušetřit asi 7 000 kalorií. Pokud tedy snížíte příjem o 500 kalorií denně nebo je spálíte při sportu, zhubnete jeden kilogram za 14 dní. Změna stravy často kalorií „šetří“ jen tak mimochodem, protože se vyhýbá těm prázdným z rychlého občerstvení, sladkostí nebo alkoholu. Místo toho je jídelníček plný takových potravin, které vás zasytí a zároveň poskytnou životně důležité látky.

Jak změnit jídelníček

Pokud jste se rozhodli změnit svoje stravovací návyky a zhubnout, neměli byste se soustředit na to, co jíst nesmíte. Mnohem vhodnější je zabývat se rozmanitostí potravin. Jíst byste tak měli co možná nejpestřeji, preferovat komplexní sacharidy, hodně ovoce a zeleniny a vypít alespoň 1,5 litru neslazených tekutin denně. Snížit byste se naopak měli konzumaci živočišných tuků a cukru.

Změny nedosáhnete obvykle ze dne na den. Stejně jako zařadit sport do svého každodenního života. Přesto je kombinace změny stravy a pravidelného sportu dobrá nejen pro hubnutí, ale i pro srdce a krevní oběh.

Zdroj: life line, https://www.cdc.gov/healthyweight/losing_weight/eating_habits.html





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat