Prostreno.cz

Netradiční detoxikační čaj z brokolice

Kvůli znečištěnému životnímu prostředí se v našem těle hromadí karcinogenní benzen. Jak podpořit jeho vylučování? To je úkol pro čaj z brokolicových klíčků!

O tom, že je brokolice hodně zdravou potravinou, slyšel asi každý. Právě kvůli jejím benefitům byste ji rádi konzumovali co možná nejčastěji? Můžete. A to i bez složitější kulinářské přípravy. Co kdybyste tenhle zelený poklad ochutnali v tekuté verzi a zpestřili si tím pitný režim? A ne, nejde o polévku!

Pozitiva, kterých není málo

Brokolice obsahuje vitaminy E, B1, B2, B3 a B6, C a K. Dále pak draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, zinek i mangan. Nelze opomenout ani bílkoviny, vlákninu a cenné enzymy. Její jedinečný nutriční profil je hlavním důvodem, proč ji odborníci zkoumají ze všech stran. Doposud zjistili třeba to, že představuje prevenci rakoviny, snižuje hladinu LDL cholesterolu, povzbuzuje imunitu a prospívá zraku. Také zabraňuje poškození buněk DNA a působí proti střevním onemocněním.

Ve vědecké sféře se hovoří i o tom, že ustaluje rozbouřené hormony, přičemž příznivě ovlivňuje zrak, kardiovaskulární systém, metabolismus i psychické rozpoložení. Brokolice je tedy skutečně takřka všemocným elixírem! A teď si představte, že její klíčky jsou prý ještě mnohonásobně prospěšnější než samotné dužnaté stonky s růžicemi. Právě z nich si můžete připravit čaj. A jde o famózní detoxikační prostředek, jen co je pravda.

Co doušek, to důkladný úklid

Američtí experti z prestižní soukromé vysoké školy Johns Hopkins University se přiklání k názoru, že tento klíčkový nápoj může pomoci odvrátit škody napáchané znečištěným životním prostředím. Zčásti je to dáno tím, že obsahuje vysoký podíl sulforafanu. Tato rostlinná sloučenina prokázala své schopnosti především v boji proti onkologickým onemocněním, nicméně užitečná je i jinak. Stimuluje totiž vylučování karcinogenních látek z těla, především pak benzenu. S ním přicházíme do styku kvůli výfukovým plynům automobilů i průmyslové výrobě, velké množství se nachází i v cigaretovém kouři. S jeho hromaděním v organismu přestávají správně fungovat některé buňky i orgány.

„Naše dlouhodobé poznatky jasně ukazují, že popíjení čaje z brokolicových klíčků podporuje odstraňování benzenu až o 61 procent, a to již za několik málo týdnů. I další dráždivou chemikálii, kterou je akrolein, z těla doslova vytlačuje,“ odhaluje vědec Thomas Kensler, který pravidelnou konzumaci samozřejmě vřele doporučuje. Dáte si říct?

Zdroje: huffpost.com, bbcgoodfood.com





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat