Prostreno.cz

Hubnutí s bramborovou dietou

Pokud jste si teď představili hubnutí s talířem smažených brambor se slaninou, tak na to rychle zapomeňte. Přesto je bramborová dieta vynikající. Klasickým receptem jsou pečené brambory s bylinkovým tvarohem.

Brambory jsou velmi populární a snadno dostupnou potravinou, kterou konzumuje pravidelně asi většina z nás. A není se čemu divit – jejich příprava je jednoduchá a prospívají našemu zdraví. A jako dieta dokonce přispívají ke štíhlé linii.

V kombinaci s ovocem, zeleninou, saláty nebo bylinkami můžete z brambor vykouzlit rozmanité a chutné pokrmy. V tomto ohledu to tedy nebude žádná monotónní dieta, která by se vám rychle „přejedla“. Navíc díky přidaným potravinám můžete předcházet i nedostatku přijímaných výživových látek.

Brambory jsou snadno stravitelné a zasytí

Námořníci kdysi jedli velké množství brambor, aby posílili svůj imunitní systém a chránili se před kurdějemi – onemocněním způsobeným nedostatkem vitaminu C – protože obsah vitaminu C je v bramborách vysoký. Ve 100 gramech vařených brambor je asi 14 mg vitaminu C. Kromě toho obsahují brambory také karoten, vitaminy E, B1, B2, niacin a vitamin B6, ale také asi 15 g sacharidů, 2 g bílkovin, 0,1 g tuku a žádný cholesterol.

Brambory mají tedy díky prakticky žádnému tuku nízký obsah kalorií (pouze asi 70 kcal na 100 g), dobře zasytí a obsahují vysoce kvalitní bílkoviny, které tělo snadno přemění na bílkoviny vlastní. Navíc jsou až ze 78 procentech tvořeny vodou. Výhodné je i jejich složení minerálů: 100 g obsahuje asi 440 mg draslíku a pouze 3 mg sodíku. Draslík je důležitý pro přenos nervových impulzů, pro srdeční rytmus a práci svalů. Stimuluje také činnost ledvin a podporuje čištění a odvodnění. Dalšími látkami jsou vápník, hořčík, fosfor, železo a zinek.

Studené brambory pro dietu

Brambory hubnutí podpoří ještě více, pokud se po vaření ochladí a konzumují se studené. Protože když klesne jejich teplota, část škrobu se přemění na nestravitelnou vlákninu inulin.

Přísná bramborová dieta, kdy konzumujete 1–1,5 kg vařených brambor po malých porcích celý den, se doporučuje držet je krátkodobě – maximálně jeden až 3 dny. U takovýchto jednostranných diet jde především o jejich šokových detoxikační účinek. U brambor je výhodný také obsah zejména draslíku.

Myslete na dostatek tekutin

Vláknina v bramborách stimuluje trávicí činnost a prodlužuje pocit sytosti. Vláknina ale vyžaduje dostatek tekutin, proto je důležité, abyste během bramborové diety vypili alespoň dva litry vody denně. Vhodné jsou také ovocné nebo bylinné čaje.

Zdroj: life line, healthline






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat