Prostreno.cz

Zdravotní problém vyřeší stará dobrá cibule

Trápí vás nachlazení, vysoký krevní tlak nebo porucha zažívání? Pokud máte po ruce cibuli, můžete okamžitě začít s úspěšnou léčbou!

Podle historiků byla cibule vůbec první plodinou, kterou lidé pěstovali. Cenili si její nenáročnosti a schopnosti adaptace na různá podnebí, stejně jako snadné přepravy i bezproblémového skladování. V Egyptě svého času symbolizovala věčný život, proto se přidávala do hrobek faraonů a velmožů. V její zázračné schopnosti věřili i řečtí atleti a gladiátoři, kteří si jí potírali celé tělo, a to za účelem zpevnění svalů. Protože se její věhlas rychle šířil, v různých dobách se používala i jako platidlo. Dnes za ni v obchodě dáme pouhých pár korun, což z ní dělá jednu z nejdostupnějších ingrediencí. Už jste si zkusili cibuli naordinovat na tyto zdravotní problémy?

Nachlazení odezní rychleji

Dávat si při nachlazení na noc rozkrojenou cibuli do ponožky bylo běžnou praxí už pro naše předky. Měli totiž víru v to, že čistí vzduch, odvrací epidemie a ulevuje při infekčních onemocněních. Tedy alespoň podle amerických odborníků z National Onion Association, což je oficiální organizace zastupující pěstitele, přepravce, makléře a obchodní zástupce cibulového průmyslu ve Spojených státech. Protože se tento trik používal několik stovek let, jisté účinky mít přece musí.

Mějte tlak pod kontrolou

Potýkáte se s arteriální hypertenzí? I s tím vám může pomoci výše uvedená potravina. Obsahuje sloučeniny, které bojují nejen proti vysokému tlaku, ale i škodlivému cholesterolu a dlouhotrvajícím zánětům. Hlavní zásluhu na tom dle závěrů jisté zahraniční studie má kvercetin – látka se silnou antioxidační aktivitou.

Oprava porouchaného trávení

Nadýmání, plynatost, zácpa, pálení žáhy nebo nevolnost. To je jen zlomek trávicích obtíží, které dokáží znepříjemnit život. Ale pozor, i na ně platí cibule, což prokázal zase jiný výzkum. Je to proto, že zprostředkovává vlákninu a prebiotika, čímž ve střevech nastoluje bakteriální rovnováhu, od které se mimochodem odvíjí i kondice obranyschopnosti.

Zdroje: medicalnewstoday.com, india.com, missouri.edu/MEG/2011/3/Onion-A-Brief-History/, onions-usa.org/tips-onion-myths-faqs/onions-flu/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26328470/, healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3070119/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24388214/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat