Prostreno.cz

Nastartování metabolismu pro spálení více kalorií

Jíst méně je jedním ze způsobů, jak zhubnout. Budování svalové hmoty je další, jak spálit více kalorií. Existuje však třetí možnost: stimulovat metabolismus. Jak na to?

Nic není zadarmo – a i do hubnutí musíte vložit hodně úsilí. Buď musíte utáhnout opasek a omezit přísun energie, nebo naopak zvýšit její výdej – tedy zatnout zuby a sportovat. Pokud byste si nevybrali ani jednu variantu, existuje naštěstí ještě třetí – podpořte svůj metabolismus!

Nepodceňujte vytrvalostní sporty

Pouhé tři čtvrtě hodiny ježdění na kole má po dobu až dvanácti hodin poté stále účinek na váš metabolismus. To znamená, že ještě dlouho po tom, co z kola sesednete, stále vaše tělo stále spaluje! Vyzkoušet můžete také veslování (1).

Snídejte

I když je těžké vstávat dříve, snažte se ráno sníst alespoň malé sousto, abyste mohli začít pracovat nabití čerstvou energií. Pokud ráno nemáte chuť k jídlu, zkuste trochu ovoce nebo jogurtu. To také pomáhá stimulovat metabolismus (1).

Hodně spěte

Může se to zdát paradoxní, ale nedostatek spánku zpomaluje metabolismus. Kromě toho únava podporuje chutě a tím zvyšuje problémy s hmotností nebo ztěžuje hubnutí (1).

Svalový trénink

Svalová hmota, kterou budujeme během silového tréninku, spaluje kalorie i v klidu. To vám umožní jíst více bez přibírání na váze (1).

Pikantní koření

Kapsaicin v chilli papričkách a kajenském pepři dodává i známým potravinám zajímavé chutě – a také zvyšuje metabolismus. S kořením buďte opatrní, pokud máte citlivý žaludek, neměli byste to s kořením přehánět (1).

Vybírejte jídlo moudře

Ačkoli se po nich přímo nehubne, potraviny, jako je grapefruit nebo tuňák, zvyšují rychlost metabolismu během trávení. Vejce na snídani vás také metabolicky nakopne a zasytí nadlouho (1).

Pijte dostatečně

Každý den byste měli pít dostatek tekutin. To stimuluje trávení a podporuje metabolismus. Příliš mnoho vody však také není zdravé, takže stačí jeden a půl až dva litry plus tekutiny, které přijmete potravou (1).

Zelený čaj

Matcha a další zelené čaje jsou plné antioxidantů, které zabraňují rakovině. Nápoj neobsahuje téměř žádné kalorie, probudí vás a dodá metabolismu novou vzpruhu (1).

Intervalový trénink

Pokud při tréninku střídáte sprint a klidnější fáze joggingu, dosáhnete rychlejšího a většího úspěchu. Takzvaný intervalový trénink napomáhá cirkulaci a metabolismu doslova skáče (1).

Káva

Ačkoli káva podporuje tvorbu žaludeční kyseliny, neokyseluje tělo. Naopak – káva dokonce obsahuje alkalické minerály (1).

Zhluboka se nadechněte

Rozevřít okna dokořán nebo jít ke dveřím a zhluboka se nadechnout – to zajišťuje čistou hlavu a zlepší krevní oběh ve vnitřních orgánech, což také zrychluje metabolismus (1).

Smích

Smích, ze kterého vás budou bolet i svaly na břiše, zvyšuje srdeční frekvenci, zvedá náladu a spaluje spoustu kalorií. Takže smíchu není nikdy dost (1)!

Zdroj: názory autora, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6086582/





Celkem 8 komentářů

Sona Janikova
08.03.2022
Sona Janikova
08.03.2022
L
Alča
01.03.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat