Prostreno.cz

Koncepty hubnoucích dietních programů

Existuje mnoho dietních programů pro hubnutí. Představujeme nejznámější diety a řekneme vám, s jakým konceptem hubnutí se můžete zbavit přebytečných kilogramů nejsnadněji a dlouhodobě.

Pokud jste se rozhodli zhubnout kila nabraná přes zimní období nebo taková, která vás trápí dlouhodobě, možná hledáte takovou dietu, která vám s tím pomůže nejlépe.

Hubnutí ve spánku

Ráno jezte jako císař, v poledne jako král, večer jako žebrák – tak lze shrnout princip hubnutí ve spánku. Tím, že se večer omezíte sacharidy, omezíte vylučování inzulinu a kila během spánku mizí. Nicméně musíte omezit pečivo a těstoviny, a kromě toho dělat mezi jídly asi pětihodinové přestávky.

Volumetrie

Ztráta hmotnosti s plným břichem – to je sen všech lidí, kteří drží nějakou dietu. Trik spočívá ve výběru potravin s nízkou energetickou hladinou salát, zelenina, polévky, ovoce. Výsledkem je, že strava je automaticky spíše rostlinná a tím i zdravá. Poskytuje hodně vody a vlákniny a můžete ji držet delší dobu.

Alkalická strava

Hubnutí podle acidobazického principu slibuje alkalickou stravu, a je proto modernější verzí základního půstu. Jíst můžete téměř všechny druhy ovoce a zeleniny, takže je dieta zdravá a odkyselení těla také zabraňuje mnoha onemocněním. Přísný zákaz všech potravin, které tvoří kyselinu – maso, sýr, káva, kyselina uhličitá – je však obtížné dodržet.

DASH Diet

DASH dieta neměla původně být dieta, ale nutriční koncept pro lidi s vysokým krevním tlakem. Principy DASH stravy znamenají jíst málo masa, cukru, mouky a soli. Existuje však spousta čerstvé zeleniny a ovoce, stejně jako nenasycené mastné kyseliny, které jíst můžete.

Dieta podle Atkinse

Vynechání sacharidů je krédem přísných programů s nízkým obsahem sacharidů, jako je Atkinsova dieta. Naopak tučné maso a klobása jsou povolené. Ale buďte opatrní – tato možná lákavá, ale jednostranná forma výživy je nyní zastaralá, protože může zapříčínit usazeniny v cévách.

Dukanova dieta

Takzvaná Dukanova dieta také sleduje koncept s nízkým obsahem sacharidů. Program francouzského lékaře Pierra Dukana se skládá ze čtyř fází a je založena na výhradní konzumaci bílkovin. Celkově není dieta příliš vyvážená, obsahuje jen velmi málo ovoce a zeleniny a přísný zákaz sacharidů také není zdravý.

Dieta z doby kamenné

Dieta můžete najít také pod názvy Metoda Logi nebo paleo dieta. Je založena na předpokladu, že přirozená strava ve stylu lidí z doby kamenné vám pomůže zhubnout a zabrání cukrovce. S touto variantou s nízkým obsahem sacharidů je povoleno mnoho ovoce, ořechů a masa, ale mléko a chléb jsou tabu. Strava doby kamenné dobře zasytí, ale doporučení jíst příliš mnoho masa nemá ze zdravotního hlediska téměř žádný smysl.

Ketogenní dieta

V ketogenní stravě ve snaze dostat tělo do stavu ketózy sacharidy nenajdete. Mnoho lidí očekává dlouhodobé snížení hmotnosti – bez hladovění. Ale mohou se objevit i nežádoucí účinky, jako je bolest hlavy, slabost a závratě.

Přerušovaný půst

Přerušovaný půst střídá období normálního stravování s fázemi, ve kterých je příjem potravy omezený. Během období půstu se tělo uchýlí k tukovým rezervám – správně provedený přerušovaný půst vám může účinně pomoci zhubnout – bez ztráty svalové hmoty a obávaného jojo efektu. 

Džus nalačno

Během džusového půstu dodáváte tělu cenné živiny ze zeleniny, bylin a ovoce, přičemž ale vynecháte pevnou stravu. Džusový půst je formou terapeutického půstu a slibuje detoxikaci těla. Tento typ stravy je však jednou z nárazových diet, které nesou riziko výrazného jojo efektu a neposkytují trvalou, zdravou výživu.

Žádná strava, ale dietní změna

Na prvním místě je však stále změna stravy. Stravovací návyky změníte nejen na omezenou dobu, ale také trvale přizpůsobují – nejlépe společně s partnerem nebo celou rodinou. Pokud se rozhodnete změnit stravu, musíte být připraveni na změnu ve fázi návyku a mít hodně trpělivosti. Výhody však převažují – má pozitivní vliv na celkové zdraví a slibuje trvalé snížení hmotnosti bez hladovění, protože jojo efekt se nemá kdy dostavit.

Zdroj: názory autora, https://nutritiouslife.com/eat-empowered/a-simple-guide-7-most-popular-diets/, https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/spotlight-popular-diets





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat