Prostreno.cz

S koriandrem servírujete na talíř i fantastické účinky

Rozumí si se steakem, rybami, houbami i omáčkami. Jeho konzumace tlumí záněty, normalizuje tlak a chrání pokožku před ultrafialovým zářením. Tohle všechno lze říci o koriandru, který má prý co dělat i s láskou!

Koriandr znali už staří Egypťané. A to skutečně dobře. Dokládají to historické nálezy, ze kterých je patrné, že se tato rostlina vkládala do faraonských hrobek. Řekové i Římané koriandr využívali nejen jako ochucovadlo pokrmů, ale i nepostradatelnou součást likérů, vín, elixírů lásky a lektvarů nesmrtelnosti (1). Zda vám tohle koření skutečně přičaruje náklonnost druhé osoby, těžko soudit. Tahle zdravotní pozitiva z něj ale načerpáte určitě!

Ochrana před záněty a rakovinou

Ingredience, která se přidává do polévek, omáček, k masu, houbám i rybám obsahuje velké množství cenných antioxidantů. Je známo, že tyto látky neutralizují volné radikály a tlumí záněty. Souběžně vykazují protirakovinné působení, posilují imunitu a předcházejí poškození nervových buněk (2). Není tohle snad pádný důvod, proč s koriandrem rozhodně nešetřit? Tenhle parťák se chlubí se i jinými účinky.

Něco jako srdeční medicína

Uvedená přísada, která se neztratí ani v dezertech a sladkých jídlech obecně, má velice příznivý vliv také na regulaci cholesterolu a normalizaci tlaku, čímž prokazatelně zlepšuje činnost celého kardiovaskulárního systému. Potvrzuje to studie, jejíž autoři extrakt z koriandrových semen pravidelně podávali zvířatům (3).  

Vzpruha pro mozek

Mnoho závažných komplikací, a to včetně roztroušené sklerózy i Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby, se dává do přímé souvislosti s dlouhodobým zánětem. Jak již bylo zmíněno v předchozích řádcích, jmenované koření má silné protizánětlivé schopnosti, proto zabraňuje mozkovým poruchám. A co víc – podle odborných výzkumů zlepšuje paměť. Jeho nutriční profil také zpomaluje biologický proces stárnutí a činí pokožku odolnější vůči slunečnímu ultrafialovému záření (4). Tak ať ani špetka nepřijde nazmar! Zakomponujte ho do dnešní večeře?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249911/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5785894/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4028854/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19146935/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat