Prostreno.cz

Využití přebytků sušené levandule

Zbyla vám z předchozí bylinkové sezony sušená levandule a vy nevíte, jak ji zužitkovat? Vykouzlete čarovný olej, nebo začnete víc péct!

Levandule je jednou z nejoblíbenějších bylinek. Květ a olej se používají k výrobě léků. Levandule působí při neklidu, nespavosti, nervozitě a depresi. Aplikuje se také při různých trávicích potížích, ztrátě chuti k jídlu, zvracení, nevolnosti, střevní plynatosti (nadýmání) a žaludeční nevolnosti (1).

Bylinka zároveň tlumí bolesti hlavy a zubů, ulevuje od bolestí kloubů, krotí akné i vypadávání vlasů, odpuzuje hmyz a léčí poruchy krevního oběhu. Sušená poupata levandule lze použít různými způsoby, od tvoření až po pečení (1). Pokud přemýšlíte, jak je co nejlépe zpracovat, inspirujte se těmito tipy.

Pomocnice při úklidu

Levandule je dobře známá pro svou uklidňující vůni zlepšující náladu – využijte její uklidňující aroma tím, že ji začleníte do domácích prací. Před vysáváním nebo zametáním nasypte na podlahu hrst poupat levandule. Váš dům bude okamžitě vonět svěžeji (a také bude lépe vonět váš odpad!). Při praní prádla jednoduše naplňte organzové sáčky levandulovými poupaty, pevně je zavažte, dejte do sušičky a užívejte si přirozeně vonící oblečení (2).

Olej pro zdraví a wellness

Levandule se po tisíce let používá převážně jako léčivá bylina. Staří Římané ji měli za antiseptickou rostlinu a repelent proti hmyzu. Cenili si i báječného oleje. Taky po něm toužíte?

Sušené květy levandule posekejte nadrobno, nasypte do velké zavařovací sklenice a zalijte olejem (olivovým, slunečnicovým, mandlovým, jojobovým atd.) tak, aby vám vznikla hustá směs. Sklenici pevně uzavřete, postavte na slunné místo a nechte nejméně čtyři týdny louhovat. Po uplynutí příslušné doby nádobu otevřete a olej přeceďte. Výsledek použijte ke zmírnění kousnutí hmyzem, proti lupům, suché pokožce nebo jen jako všestranný uklidňující tělový olej (3)! 

Levandulový sáček na spaní

Je čas opět znovu vyndat organzové sáčky! Pro klidný spánek naplňte sáček sušenými poupaty levandule (pro vůni navozující relaxaci přidejte i sušený heřmánek). Bylinkový sáček zasuňte do povlaku na polštář (2).

Kuchyňské koření

Jako blízká příbuzná rozmarýnu a tymiánu je levandule skvělým doplňkem několika jídel a nápojů. Při vaření je ale důležité myslet na to, že uvedená bylinka je velmi aromatická, s jejím množstvím se to nevyplácí přehánět. Obecně se ale levandule dobře kombinuje s příchutěmi, jako je citron, čokoláda a med. Třeba takové levandulové sušenky jsou pověstné, stejně jako limonáda (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5878871/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612440/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6496511/, (4) www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207450390161903 





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat