Prostreno.cz

Zatočte se zimními splíny. Tohle vás zaručeně nakopne

Zima je poměrně náročným obdobím na naši psychiku. Málo světla a slunečního svitu, špatné počasí, svátky, které samy o sobě znamenají velkou psychickou zátěž ještě dřív, než vůbec začnou, shon v práci… Jak se co nejlépe vyhnout zimním depresivním náladám?

Trocha pravidelnosti neškodí

Zamyslete se na chvíli – jak pravidelný režim má váš život? Chodíte spát každý den přibližně ve stejnou dobu, vstáváte ve stejný čas, jíte pravidelně? Věřte, že dodržování určitého režimu, který bude především vyhovovat vašemu organismu, má smysl. Snažte se jej co nejvíce dodržovat. Biologické hodiny se totiž nevyplatí podceňovat.

Nezapomínejte na přátele

Neuzavírejte se do sebe – když se cítíte mizerně (a máte tu možnost), nebuďte na svůj splín sami! Vyrazte s přáteli na večeři, pozvěte je na návštěvu nebo „jen“ někomu blízkému zatelefonujte a podělte se s ním o své starosti i radosti. Uvidíte, že když se o své problémy podělíte s někým blízkým, nebude žádná situace vypadat tak vážná, jak se zprvu zdá.

Zvyšte příjem vitaminu D

Vitamin D patří k nejdůležitějším, ale zároveň k velmi často přehlíženým vitaminům. Jste si jistí, že skutečně dodržujete jeho doporučený denní příjem? Zkuste raději zařadit do stravy více vajec, ryb a oříšků. V zimě vám totiž může vitamin D opravdu chybět – získáváme jej rovněž ze slunečního svitu, jehož se v tomto ročním období zrovna nedostává…

Naučte se účinně relaxovat

Již pouhých 10 minut opravdového odpočinku denně vás dokáže nabít potřebnou energií. Tak si je pro sebe vyšetřete! Vlezte si do vany, poslouchejte oblíbenou relaxační hudbu, začtěte se do knihy nebo jen tak seďte a soustřeďte se pouze na své dýchání (můžete si i zkusit opakovat nějakou mantru, která vás zklidní a odvede vaše myšlenky od denního shonu a stresu).

Využijte každého paprsku

Jak jsme již psali, v zimě je sluníčka opravdu pomálu. A jen málokterý z nás má to štěstí, že se může uprostřed zimy sebrat a odjet do nějaké exotické země. A tak se snažte využít každého paprsku, který se objeví zpoza mraků. Nemusíte se opalovat ve sněhu, stačí, když se prostě půjdete projít nebo si dáte kávu na balkoně. Kromě nějakého toho vitaminu D nachytáme i mnohem lepší náladu.

Projezte se ke štěstí

Svou náladu můžeme do značné míry ovlivnit i svým jídelníčkem. O ideálních potravinách pro dobrou náladu jsme již psali, namátkou vybíráme oříšky, slunečnicová semínka, ryby nebo banány, které jsou v zimě snadno k dostání.

Udělejte něco prospěšného

A to nejen pro sebe. Zkuste zapřemýšlet třeba o nějaké dobrovolnické práci (není ve vašem okolí třeba centrum pro seniory, lidi bez domova nebo děti, útulek pro opuštěné mazlíčky apod.), případně zkuste pomoci někomu v rámci rodiny. Uděláte dobrý skutek, a navíc se budete cítit mnohem lépe.

A jako vždy jsme u pohybu

Je to tak – fyzická aktivita ovlivňuje i naši náladu, nezapomínejme na ni. Jistě, nikomu se nejspíš nechce běhat v závějích a třeskutém mrazu, ale 20 minut na pohyb si můžete vyšetřit i v klidu (a teple) domova, případně fitness centra. Najděte si sport, který vás baví, i kdyby to mělo být půlhodinové křepčení na vaši oblíbenou hudbu. Každá aktivita se počítá!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat